Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каквато ни е демокрацията - такъв е и ИК

Снимка: БГНЕС

Допълваме още една гледна точка по темата за ветото върху текстовете от Изборния кодекс.

Разговаряме с Методи Андреев, депутат от гражданската квота на ГЕРБ, който представя своята лична гледна точка за гласуването на българите в чужбина и  правилата, които сътвориха народните представители в пленарна зала.

Р.П: Г-н Андреев, като част обаче от мнозинството - притеснен ли сте от тези текстове, които депутатите приеха като промени в Изборния кодекс, така че да се стигне до ветото на част от тях от страна на президента? Сега на ход, налага се очевидно, е поправка на поправките в Изборния кодекс?

Методи Андреев: Аз имам мнение, което съм го заявявал много преди да бъде създадена партия ГЕРБ –  още от 2005 г., когато бях водач на ОДС в Сливен, още тогава бях за задължителното гласуване и то в истинския му вид – задължително със санкции. Разбира се, тогава още не можеше да се говори за използване на електронно гласуване, но аз смятам, и сега продължавам да смятам, че най-добрата форма, която може в България да бъде наложена като форма на гласуване е задължителното гласуване със санкции плюс електронното гласуване едновременно. Тогава ще може наистина да има представителност. Ще може ясно да се каже колко са активните гласоподаватели, ще изчезнат мъртвите души и т. н. И най-малкото - ще се намали приносът на купения вот. Но това не се случи, тъй като различни политически мнения, амбиции промениха всичко, което съм смятал, че е полезно. Може и да греша, не смятам, че съм абсолютно прав, но в крайна сметка се получи този Изборен кодекс, за който  мога да кажа каквато ни е демокрацията – такъв и Изборният кодекс.

Р. П.: Съжалявате ли, че в крайна сметка от текстовете отпадна една идея на ГЕРБ, която идея се казва секция "Чужбина”? За да се стигне до днешната ситуация, в която българите, които живеят в чужбина се чувстват ощетени от правилата, които депутатите  гласуваха в пленарна зала?

Методи Андреев: Тук имам малко по-различно мнение. Според мен  да ползваш едно право, каквото е правото съгласно чл. 42 ал. 1 от Конституцията – да участваш в избори за местни и централни органи на власт, да ползваш това право...това означава да го осъзнаваш и да си отговорен към това право. В крайна сметка 25 г. България очаква тези действително най-активни, най-креативни, най-интелигентни хора, които са имали смелостта да отидат да се докажат в чужбина, да се намесят решително в изборния процес, да си кажат своята тежка дума. Аз ще ви дам примера с последните парламентарни избори – 2014 г. След година и половина на небивала гражданска активност и протести срещу тежката корупционна среда в България, срещу срастването на политическа власт с мафия, ние виждаме следната активност – на всички български граждани зад граница, общо 123 – 124 хиляди гласували  в цял свят. Като забележете – в Северна Америка, Съединените американски щати и Канада – само 8800 български граждани. Значи правото да гласуваш изисква ти да осъзнаваш и да си отговорен към държавата, която ти е дала това право.

Проблемът е следният, според мен, така си мисля, за този нерегламентиран в момента начин, по който се извърши и гласува зад граница, защото съгласете се - държавата трябва да има някакъв контрол върху изборния процес зад граница, се промъкнаха политически интереси, които доведоха в България до създаване на партия, и да го кажем - до установяване на партия, първо, с епически характер, втора, която се превърна базата на българската мафиотската система, която създаде тази мафиотска система.

Т. е. неизползването на това право от тези млади хора зад граница доведе в крайна сметка до изопачаване, защото от тези 123 хиляди гласували зад граница български граждани - половината са гласували точно за този мафиотски модел. Това е факт. И в крайна сметка - по този начин провокираме самите наши сънародници.

Р. П.: Т. е. това, което приехте вие, депутатите, в пленарна зала като промени в Изборния кодекс има донякъде за цел да провокира нашите сънародници в чужбина, така ли?

Методи Андреев: Аз така го и възприемам. Защото вижте...нали искаме всичките тези хора да гласуват? Даже аз ще ви кажа следното нещо – активността на нашите съграждани зад граница трябва да бъде насочена и към защита на това тяхно право, но тя трябва да бъде насочена задължително към час по-скоро налагане на електронно гласуване и друго – гласуване по пощата. Защо да не може примерно да се гласува и по пощата? Как го правят и в други държави? Има го и в САЩ, има го и по други държави по света. Т. е. разбирате ли едностранчивото твърдение „на нас ни ограничават правата”, че не е вярно, защото тези права досега те не са ги ползвали, най-малкото не са показали, че искат да ги ползват тези права.

Р. П.: Да, но ако искат - защо трябва да се слагат допълнителни препятствия?

Методи Андреев: Какво значи, ако искат?

Р. П.: Това е право на всеки един българин.

Методи Андреев: Правилно, ако един човек иска - той ще намери начин да го реализира това право. Общо взето, това право там, където има най-компактни български маси има обикновено и дипломатически представителства, консулства. Аз ще ви кажа примерно в САЩ на изборите от 2014 г., последните парламентарни избори. Гласували са, пак повтарям, 8800 човека в Съединените американски щати и Канада, това са 10 секции. Десет секции могат да бъдат направени във всички места, където има консулски служби, където има сериозна българска диаспора. Истината, вижте, и трябва да си го признаем хората, които са отишли зад граница за съжаление – не се интересуват от това, което става в България. И да бъда още по-ясен и обективен – такова е управлението в България, че отвращава не само гражданите зад граница да не гласуват. И да не се интересуват какво се случва в България, това е факт. И не напразно хората казват всеки народ си заслужава управлението.

Р. П.: Да, но вие така или иначе сте депутат от управляващата партия, макар и от гражданската квота.

Методи Андреев: Вижте, да кажа честно – какво от това? Аз съм имал позиция много преди да бъде създадена ГЕРБ, аз съм поканен в качеството си на човек, който има някаква позиция. В случая аз не казвам, че съм прав. Аз просто заявявам моята позиция. Затова казвам, че това е моята лична позиция.

Р. П.: Добре, но след протестите срещу „КОЙ” сега има нов модел на управление, очевидно и той не печели голямо доверие...

Методи Андреев: Аз ще ви кажа защо. След протестите срещу „КОЙ”, да се случи нещо радикално в държавата? Примерно, какво стана с КТБ? Да наказахме крадците от КТБ или пък доказахме примерно, че водим битка с корупцията по начин, който искат да го видят нашите европейски приятели?

Р. П.: Какво пречи на ГЕРБ?

Методи Андреев: Не мога да кажа, не мога да кажа какво пречи. Аз мога да кажа само следното нещо, че при всички случаи резултатът от година и половина е опити за реформи, които започнаха според мен единствено успешно и единствено добре се случват, и затова трябва да бъде дадена обективна подкрепа и на премиер, и на правителство, и на хора, които подкрепят това правителство - в енергетиката. Нещо се случи, което в България десетилетия не се е случвало – за първи път България започва да провежда собствени изследвания и проучвания за наличие на газ и нефт в нашия шелф на Черно море. Това е знаменателно събитие. Ето, ако такова нещо се беше случила и в други сектори, сигурно успехът на това управление щеше да бъде още по-голям. Това хората го виждат. А битка с корупцията в България не е започнала, не е започнала.

Р. П.: Очаквате ли днес да се намери компромисен вариант? Знаете, вашите колеги от Патриотичния фронт удрят по масата и заплашват, че ще оттеглят своята подкрепа?

Методи Андреев: Аз лично смятам, че в тази ситуация, в която се изпадна - трябва да се отчетат мотивите, аргументациите на двете страни. Прави са в  едно хората от Патриотичния фронт - че не искат правото да гласуват българи зад граница да се ползва единствено или в по-голям процент отколкото се полага от нашите сънародници, които гласуваха досега винаги  само и за ДПС. Това е факт. Това е притеснително, защото по принцип именно, защото този модел създаде политическата база, която ние все още не можем да разрушим, на която в момента, дето се казва, й търсим цаката. От друга страна - и нашите активни сънародници зад граница имат своето основание поне по Конституция, че правата им са нарушени, но реално погледнато - те също по никакъв начин не са доказали, че реално ще си ползват тези права. Аз разбирам - ако тези милион и половина българи, които се намират по Европа, по Съединените щати, по Канада, по Австралия и други места по света, от тях примерно гласуват 600 – 700 хиляди...Тогава съвсем основателен щеше да бъде техният протест, абсолютно основателен. Сега те илюзорно казват - на нас ни се отнема правото да гласуваме. Те не са го ползвали 25 г. или поне не са показали желание, че искат да го ползват, а в същото време, дето се казва, жилото остава в България – формират се мнозинства, формират се политически корпорации на базата на един доста корпоративен модел – моделът на Доган, който той наложи през тези години на уж демократично развитие. И тъй като в България ние не извършихме декомунизация, което е фундаментална грешка на българския преход, сега за съжаление се оказа, че ние не можем да извършим и дедоганизация, което е още по-тежко.

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте Методи Андреев – депутат от  гражданската квота на ГЕРБ с коментар за предстоящите днес преговори по върнатите от президента текстове от Изборния кодекс.

Цялото интервю с Методи Андреев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12