Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалната гимназия по битова техника празнува с мотото "Красота, наука и младост"

Днес Професионалната гимназия по битова техника празнува с поглед  младостта, към красотата, към технологиите. 

С директора Гергана Георгиева разговаряме и за тържествената и по- делнична част от историята а училището.

Гергана Георгиева: Благодаря за поздрава. Наистина вие сте първите, които ни честитите. Мотото тази година на нашия празник е „Красотата, науката и младостта”. То ще се проведе в Техническия университет под формата на две състезания „Знаещи физици” и състезание по литературно четене „Аз чета” в светлината на стратегията за насърчаване на грамотността и четенето. Разбира се, ще изпратим и абитуриентите от випуск 2016 г., които днес са последен ден ученици в нашето училище и всички тези вълнения ще ги споделим заедно с колегите, учениците, с домакините от Техническия университет – филиал в Пловдив.

Р. П.: Всъщност, тази връзка навява следващи въпроси. Тук обаче поздрави и към абитуриентите ви – наистина лек път в това, което им предстои, дано да намират смисъла на своя живот и професионално, защото това носи голяма част от удовлетвореността и щастието, което човек постига, напускайки училище.  Дано да бъде така. Поздрав и към вас, учителите. В едно училище, което би трябвало да става все по-модерно, съдейки по това как и министри, и ред държавни висши служители, ангажирани в образованието говорят затова колко важно е професионалното образование – точно там, където са най-търсените специалности според бизнеса, който твърди, че има глад за специалисти, работи вашето училище в тези сфери. Чувствате ли се по-специални?

Г. Г.: Специални сме, да, защото професионалното образование е голяма отговорност и наистина в последните години това, което бизнес партньорите споделят е факт – техническите кадри, средните, наистина липсват много често на пазара на труда и значимостта на професиите се повишава много, защото специалностите при нас са наистина такива, че винаги могат да намерят реализация – винаги ще има електроенергия, комуникации, техника. А знаете, че развитието в тази област върви много напред.

Р. П.: Нека да споменем част от специалностите и да кажете има ли интерес  в последните години – при цялото говорене на тази тема и изисквания на бизнеса, а пък и самият бизнес дали създава интерес и дали помага да се развива това училище, тези ученици?

Г. Г.: Специалностите при нас са традиционни някои от тях, други от тях през последните години пазарът ги налага като желание от учениците. Интерес представляват слаботоковите специалности – това са компютърни мрежи и компютърна техника и технологии, а вече за трета година ще имаме прием и по специалността „Оптически комуникационни системи”. Силнотоковите специалности са традиция повече от 20 г. сигурно за училището, електрически инсталации, електродомакинска техника и асансьорна техника. Бизнесът разбира се е ангажиран, защото те ни създават възможност за провеждане на практика в реални работни условия, което е най-важното за професионалното образование. Децата като цяло в Пловдив и в България за съжаление са все по-малко, а техническите специалности са някак си не особено привлекателни, но при нас тези специалности винаги имат прием – нямаме закрити специалности, нямаме закрити професии и се надявам, че и тази година родителите и учениците, които завършат 7 и 8 клас ще проявят интерес към тези професии, ще намерят смисъл в това да ги изучават, защото с тях ще могат да се реализират след 4 – 5 г. и разбира се те могат да ги развият и по-нататък във висшето си образование.

Р. П.: Вие казвате – бизнесът ни дава възможност учениците да практикуват по време на обучението в реална среда, а после наемат ли вашите ученици, защото това е смисълът на професионалното образование – от там да излязат готови специалисти, които могат веднага да започнат да работят. Криво разбрано е продължаването в някаква степен на образованието във висше задължително, дори това девалвира и самото висше образование, докато вашето училище наистина създава хора, които би трябвало да са готови реално за започнат работа.

Г. Г.: Да, разбира се, че е така. Имаме наши ученици, които продължават след завършването си да работят във фирмите. Естествено е, че и ние искаме този брой на учениците да е много по-голям, но не винаги това се случва поради една или друга причина както казахте по криво разбраната престижност и на висшето образование, може би и заплащането понякога е някаква причина, която...

Р. П.: А то е основна причина. Как така, как да бъде някаква... Бизнесът като иска да има кадри би трябвало да ги привлече, а пък това става и с условия на труд и със заплати, разбира се. А колкото до разговорите с вас те предстоят, но днес ще бъде празник. Пожеланието ви?

Г. Г.: Да, днес е празник. Аз съм много развълнувана и с много чест, с радост и отговорност разбира се искам да пожелая на всички наши ученици, учители, служители днес да изживеят наистина един прекрасен празник. Пожелавам им много успехи. На учениците, които завършат пожелавам да са много смели, много уверени в мечтите, които са си поставили. На колегите си пожелавам много отговорност към мисията, която изпълняваме, лично щастие, разбира се и да продължаваме да пазим името и духа на Професионална гимназия по битова техника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

публикувано на 16.07.24 в 08:32

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 07:28
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия събира религиозните общности

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

публикувано на 16.07.24 в 07:27

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29