Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любимата книга на пловдивските ученици е "Пипи Дългото чорапче”

„Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен е любимата книга на пловдивските ученици, следвана от „Дневникът на един Дръндьо” от Джеф Кини и романа „Под игото“ от Иван Вазов. 

В десетката зад българския класик остават фентъзи хитовете  „Хари Потър” на Джоан Роулинг и „Властелинът на пръстените” от Джон Толкин. 

Още двама български автори печелят симпатиите на пловдивските ученици – съответно Ран Босилек с „Патиланци“ на пето място и Алеко Константинов с „Бай Ганьо“ на 9 място. 

Любимите книги бяха обявени след анкета сред 9933 деца от 56 пловдивски училища, като учениците са от първи  до 12 клас  и имаха възможност да гласуват и по електронен път. Участниците в анкетата са предложили общо 950 произведениякато предлагат и обосновка за избора си. 

Най-добрите ще бъдат наградени. Кампанията е на община Пловдив, Регионалния инспекторат на МОН и Народна библиотека „Иван Вазов”. 


10-те най-любими книги на пловдивските ученици са:

1.„Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен

2. „Дневникът на един Дръндьо” от Джеф Кини

3. „Под игото” от Иван Вазов

4. „Хари Потър” от Джоан Роулинг

 5.„Патиланци” от Ран Босилек

6. „Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

7.„Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери

8.„Властелинът на пръстените” от Джон Толкин

9.„Бай Ганьо” от Алеко Константинов

10. „Нещата, които не се учат в училище” от Емил Конрад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09