Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестират срещу сливането на училища, никой няма да пострада, увериха от Община Пловдив

| обновено на 16.05.16 в 16:57

Протест се провежда тази сутрин пред сградата на ОУ „Георги Бенковски” в Пловдив, най - малкото в града. Родители на деца от първи клас се обявиха срещу плановете на общината да слее училището с по – голямото учебно заведение „Душо Хаджидеков”. 


Родителите определят като обидно предложението на кмета Иван Тотев, което трябва да се гледа на сесията на местния парламент утре. Те са категорични, че не е редно непознати хора да обсъждат и да решават бъдещето на техните деца без дори да са се допитали до тях. Родителите настояват децата да не се приемат като източник за финансови средства за даденото училище, каквото е сега положението.

Снимка

От няколко дни на пунктове в района на училището се събира подписка срещу предстоящото обединение. 

Припомням, т. нар. План за оптимизация на училищната инфраструктура в Пловдив предвижда сливането на две училища и на шест детски градини в града. Целта е наличните бази да се използват по – рационално, а учениците да преминат на една смяна. 

Предложението засяга близо 1000 деца.

Според вносителя на предложението и зам.-кмет по образованието Стефан Стоянов идеята на обединението на двете училища е качеството и нивото на образование там да се вдигне. 

Решението за преструктуриране на училищата не е емоционално и промените няма да влязат в сила  през новата учебна година. Това заяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов в отговор на протестиращите тази сутрин родители от двете училища  срещу предложението на кмета Иван Тотев за сливането им  в обща административна структура. 

Стоянов подчерта, че ако Пловдивският ОбС утре  утвърди предложението, ще последва дълга процедура в Министерството на образованието и науката, а резултатът ще последва  най-рано през учебната 2017-2018 г.  Стоянов обаче подчерта, че всяка реорганизация на учебния процес е отговорност изключително на директора и мениджмънта на училището. 

Те трябва да преценят заедно с родителите как този процес да бъде оптимално организиран в интерес на учениците. Възможно е дори изобщо да не се стигне до преместване на учениците от едно училище в друго, а да бъде взето решение в ОУ „Георги Бенковски“ да  има повече предучилищни групи и там да бъдат базирани занималните, които сега са изнесени в намиращите се в близост жилищни блокове и на малчуганите се налага да пресичат  оживена улица, подчерта Стоянов. 

Той посочи, че тенденция на образованието в Европа и в страната е да се преминава постепенно към едносменен режим и целодневно обучение., което е невъзможно в ОУ „Душо Хаджидеков“. Като аргумент за предложеното сливане на двете училища Стоянов посочи и факта, че „Георги Бенковски“ е изправено пред финансов колапс, поради малкия брой ученици, но база на които се определя делегираният бюджет.

Стоянов обаче бе категоричен, че преструктурирането на училищата няма да засегне броя на педагозите, които и сега са недостатъчни като количество в процеса на обучение. 


В ОУ „Георги Бенковски“ учат 126 деца и с всяка година броят им намалява. Има и маломерни паралелки. Училището е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда. Директорът на училището Виктория Теленчева постоянно се опитва да съкрати  разходите за издръжката, но с малкия бюджет, с който разполага, трудно  успява да покрива нуждите на учебното заведение.

Същевременно, в ОУ "Душо Хаджидеков" се обучават близо 800 деца, а това налага да се наемат допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38