Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Среща с Нешка Робева в Дома на киното в Пловдив

Нешка Робева  идва в Пловдив  за да представи посветения на нея  филм “Легендата”. Лентата на  режисьора Владимир Щерянов е плод на 15-годишен труд  за  проучване на богатия архив на златните момичета и десетилетната творческа биография на Робева – 361 медала за България, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вице олимпийски титли, стотици спектакли у нас и зад граница за последните 15 години. 


Един вълнуващ и наситен с динамика филм, какъвто е и животът на легендарната състезателка, треньорка и хореограф. 

През 80-те и 90-те години на ХХ век "златните момичета" на Нешка Робева печелят стотици медали на световни, европейски първенства и олимпиади. 

Снимка

Спектакълът на нейната театрална трупа "Два свята" е игран 26 пъти при препълнена зала 1 на НДК и става  първият български спектакъл, игран на Бродуей.  ”. 

Срещата с Нешка Робева  ще бъде преди  излъчването на филма „Легендата“ в Лъки Дом на киното. Началото е в 19 часа.

СнимкаОще от категорията

"Каменното цвете" бележи завръщането на проф. Маленов

Спектакълът на пловдивския куклен театър „ Каменното цвете “ бележи едно завръщане в Пловдив на доайена на куклено-театралното изкуство – режисьора проф. Славчо Маленов . Той е познат на пловдивската поблика още от 80-те години, когато създава в Града под тепетата едни от знаковите си спектакли. Сега проф. Маленов е посегнал към текста..

публикувано на 29.11.22 в 15:45

Етнолози представят "Капаните на града"

Учени от катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет на ПУ“Паисий Хилендарски“ ще представят сборника „Капаните на града“ .В него са включени теоретични, теренни и практически резултати от изследване на градските наследства, към пространства, които от една страна наследяват исторически и културни пластове, но от друга са и места на..

публикувано на 29.11.22 в 10:12

Николай Н. Нинов представя новата си книга в Пловдив

В  kонферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ Николай Нинов ще представи новата си книга „Видения от древността. Ескизи от митична България.“ Николай Нинов е журналист, писател, пътешественик, любител на древни загадки и тайни. Автор е на няколко книги. Печелил е фотоконкурса на в. „Дневник“ „Спомен за лятото“.  „Видения от..

публикувано на 29.11.22 в 06:38

Среща с Тео Ушев във формата "Успешните"

Срещите с известни българи под надслов „Успешните“ продължават днес с Тео Ушев. Той дълги години работи в Канада и е автор на множество анимации, най-успешната от които е колаборацията с Георги Господинов „Сляпата Вайша“, номинирана за „Оскар“ през 2019-а година.  Ушев дебютира и в игралното кино като режисьор тази година с филма „ф 1.618“, който..

обновено на 29.11.22 в 06:33

„Седем гласа от тъмното“ разказват истории тази сряда

Книгата „Седем гласа от тъмното“, на Неда Зарева, ще изненада пловдивчани с едно различно представяне, на 30-ти ноември в „Петното на Роршах“, от 18.30 часа.  Неда Зарева е интересна симбиоза между научно-изследователска дейност и жив бизнес опит, така я описват. През 1990 година, завършва немската езикова гимназия в София. Има бакалавърска степен..

обновено на 28.11.22 в 17:21