Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браво за Евровизия! И недостойна политическа класа!

Социологът Мира Радева, която  пее и във вокална формация, коментира за Радио Пловдив, че България трябва да се радва на успеха на Поли Генова с нейното четвърто място сред 42 държави. Толкова сме талантливи, защо не можем да се зарадваме!?-риторично попита тя.

 Първо, поздравления на Поли Генова за представянето й на Евровизия и нека да се зарадваме. Прекрасно беше всичко, което направи и екипа на БНТ, нека да ги поздравим, защото зад Поли със сигурност стои един голям екип, който си свърши блестящо работата, а за изпълнението на Поли просто нямам думи – това е кристално, и други музиканти – професионалисти го казаха, звукът звучеше като че ли върху него всички компютри са работили едва ли не седмици. Да не говорим за перфектната визия, да не говорим за перфектното поведение на сцената  - просто Поли е едно слънчице и трябва да му се зарадваме. Искам да кажа и нещо друго, което важно – тук във всеки един елемент личеше изключителен професионализъм и изключително точен стратегически маркетингов подход и не случайно ни донесоха това уникално за България класиране, като имате предвид, че зад Русия и Украйна стоят огромни диаспори, огромно количество хора, огромни амбиции и да отидем до това място и да бъдем на първо място по европейски вот това означава, че сме произвели нещо перфектно. Моля ви, сънародници, зарадвайте се!

Според Радева, при такива големи диаспори в различните държави, е нормално и естествено пристрастното гласуване, както  влиянието на  политически интереси.

Включването на Австралия в Евровизия, тя определи като закономерно и е израз на желанието на ЕС за разширение.

За нашите политически пикове, Радева заяви, че  поведението на политическата ни класа е недостойно и недемократично. Когато се посяга върху правата ни, съм готова да скоча,  каза тя, имайки предвид предложеният вариант на Изборния кодекс. Има шанс нещата да се оправят, и то, за съжаление, това се дължи на българите в чужбина.

Що се отнася до последните политически ходове в България е вече сериозен въпрос, защото аз казвам, моето дълбоко убеждение е, че целия този преход – 25-годишен имаше все пак за цел и продължава да има за цел едно демократично устройство на страната и аз абсолютно подкрепям усилията на всички политици, които искат, заявяват или директно се опитват да направят стъпки в посока на икономически просперитет, на стабилност, нямам нищо против това, даже обратното, знам, че това е много важно, само че, когато се посяга върху права съм готова да скоча. Изборният кодекс и начина, по който беше гласуван е просто скандал, това е единствената дума, която бих употребила накратко и слава Богу, че нещата като че ли ще бъдат преосмислени, благодарение на реакцията, искам да обърна внимание, на точната експертна и важна реакция на българите в чужбина, което е малко жалко, но те изкараха точните числа, те изкараха точната експертиза, те заявиха, че са част от това общество.

Аз бих казала следното, че ако ще има предсрочни избори за ГЕРБ е по-добре да ги направят сега и в този смисъл те като, че ли са най-неуязвими от ситуацията. От тази гледна точка допускам, че патриотите ще мрънкат, ще мрънкат и ще клекнат.  На този етап предсрочни избори зависят само от ГЕРБ и само лично даже бих казала от Бойко Борисов, а пък неговите настроения са трудно прогнозируеми, както добре знаем. На мен не ми харесва и това не е за първи път, не ми харесва, че Бойко Борисов като че ли не си оставя достатъчно време да осмисли един ход спонтанен, както той често реагира, до какви последствия ще доведе. Но пък той има силата да даде заден и да преосмисли.

С номинацията на кандидатрата на Плевнелиев за нов мандат, Радан Кънев се дозакопа, каза социоложката. С тази номинация се дискредитира Плевнелиев като кандидат на Герб.   Защото със сигурност този ход гол дискредитира като кандидат на ГЕРБ – ако искат да го издигат да предприемат някакви договореност, някакви разговори, а видяхме, че от ГЕРБ, тук цитирам ЦВ. Цветанов, но като цяло президентската кампания се бави.

 Отдавна трябваше да са известни кандидатите, отдавна трябваше да се обсъждат публично и за мене цялото поведение на политическата класа е недостойно е недемократично в това отношение.

Радева  прогнозира, че ако има предсрочни избори, за Герб сега е най-подходящия момент и че само Герб е в състояние да ги предизвика.

Ако АБВ, БСП и други леви формации се обединят около кандидатурата на Ивайло Калфин, която е по-добра от тази на Първанов, може да има и неочаквани резултати. 

Калфин е изключително добър кандидат, може да сплоти класическите леви симпатизанти, както и центристка аудитория с проевропейска ориентация.

Цялото интервю с Мира Радева е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17