Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторант ще се грижи за лешоядите в Добростан

Ботаническа градина и природен резерват за лешояди ще бъдат изградени в Асеновград. 

Екологичните проекти бяха представени днес на публична дискусия за развитието на туризма и местните общности, организирана от партия "Зелените", фондация "Зеленика" и "Фридрих Еберт".

"Ресторантът" за лешояди ще бъде в района на Добростан и ще осигурява храна и грижи за оцеляването на една двойка много рядък вид египетски лешояди. На площ от 13 декара в квартал "Баделема" пък ще се изгражда Ботаническа градина, съобщи екологът доц.д-р Цено Петров. 

По думите му в него ще бъдат експонирани над 200 растителни вида, половината от които редки и изчезващи растения, пренесени от резервата "Червената стена".Уникална експозиция от изчезващи животни също ще допълва ботаническия парк, а идеята е да се оживи пустеещия район и да се превърне в привлекателно място за отдих и туризъм.


Още от категорията

Предимно млади хора колабират от жегата в Пловдив

Четири случая на припаднали от летните горещини са регистриани през деня в Пловдив и региона. Хората стават все по-разумни, но приемат и с усмивка жегите.  Обявените и достигнати на места 42 градуса по Целзий са далеч от температурните рекорди.   От Центъра за спешна медицинска помощ уточниха, че потърпевши от горещата вълна днес са..

публикувано на 02.08.21 в 16:50

Голям горски пожар бушува над карловското село Розино

Голям горски пожар лумна по обед в гористата местност над карловското село Розино. По неизяснени засега причини е пламнала борова гора, а пламъците  заплашват да обхванат по-широки горски масиви от Стара планина.  Именно затова в момента три пожарни от карловската служба усилено работят за локализирането на огъня, подпомогнати от местни..

обновено на 02.08.21 в 16:47

Съседска свада прерастна в нападение над полицаи

Петима са задържани, а един се издирва след нападение над полицаи във Велинград.  Инцидентът е възникнал снощи около 22.30ч., когато в районното управление е получен сигнал  за шумен междусъседски скандал в района на квартал „Асфалтова база”.   Пристигналият патрул заварил заформил се бой между две фамилии, но когато полицаите опитали да ги..

публикувано на 02.08.21 в 13:32

Емилия Иванова е новият зам.- кмет на община "Родопи"

Емилия Иванова сменя като заместник - кмет на община "Родопи" Владимир Маринов, който беше избран за народен представител в 46-тия парламент. Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов представи днес новия заместник-кмет  пред общинската администрация. Емилия Иванова поема ресора „Строителство, инфраструктура и екология”. „С..

публикувано на 02.08.21 в 12:55

Спешните медици в Пазарджик готвят протест срещу МЗ

Здравните работници от Спешната помощ в Пазарджик остават в готовност за протест въпреки поясненията от здравното министерство във връзка със заплащането при контакт с доказано заразен с Covid-19.  От ведомството обясниха, че няма да се измерват минутите, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало пряка среща с пациент с..

обновено на 02.08.21 в 12:20