Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания под мотото „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“ стартира в Пловдив

| обновено на 17.05.16 в 10:44
Снимка: Антоанета Петричанска

Кампания на открито под мотото „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“ стартира в Пловдив и още десет града на страната по повод Световния ден за борба с хипертонията. 

На площад „Централен“ от 10 часа до 16 часа лекари ще консултират безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания. 

Ще се измерват тегло, талия и кръвно налягане със специална медицинска техника, което дава възможност за засичане на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт. 

По последни данни у нас всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и средна възраст. 

За миналата година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства от НЗОК, надхвърлят 1 милион и 200 хиляди. 

Кампанията се организира от Българската лига по хипертония.

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Двама полицаи са пострадали при овладяване на размирици между агитките преди началото на футболната среща между "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, предаде БНТ. Запалянковците са хвърляли камъни, факли и бомбички. Бързата намеса на Жандармерията е предотвратила ексцесии между двете агитки. Заради футболната среща бяха обявени и  промени в движението по..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46