Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив не забрани бурките

| обновено на 17.05.16 в 16:55

Пловдивският общински съвет отхвърли с 15 гласа „за”, 12 „против” и 21„въздържали се” промените в Наредбата за обществения ред, които забраняват носенето на бурки. В предложението на вносителя Александър Сиди се забраняват се и облекла, които закриват  лицата на гражданите и затрудняват тяхната идентификация.


По време на сесията кметът Иван Тотев заяви, че няма да прави големи изказвания по тази важна тема, но поиска да заостри вниманието докато държавата да се произнесе по казуса. По думите му Пловдив не е обикновен, а много специален град и се люшкаме между тезите за толерантност, която зачита интересите на всяка една етническа група и  основите предизвикателства в световен мащаб. 

Иван Тотев заяви, че са необходими допълнителни текстове, които да изяснят какво да се впише в наредбата за обществения ред. Според него логиката първо да се приемат поправките в Закона, а после промените в наредбата е по- правилна.


Манол Пейков

Спас Гърневски от ГЕРБ поиска предложението да се оттегли, тъй като забраната на бурките е  въпрос на националната сигурност в европейските страни.  С какво право от първо лице определяте кое вероизповедание е правилно и кое не?!, попита от трибуната Гърневски. Живея в Аджисан махала никъде не видях бурка. Дърпате дявола за опашката. Този въпрос за Пловдив не същестува. 

Това не е европейско решение за европейската столица на културата. Подкрепям промени в законодателството, които да са свързани с националната сигурност и  после да бъдат приложени в местните Наредби, каза още съветникът от ГЕРБ и призова патриотите да търсят друга тема.

След гласуването от Патриотичния фронт обявиха, че ще редактират спорните моменти в предложението си и след обществено обсъждане ще го внесат отново за гласуване в пленарна зала. Александър Сиди заяви че Пловдив днес не е взел най- доброто решение, защото само на 30 км от града вече има санкционирани заради носене на бурки. 

Аргументите, че трябва да се изчака националният закон е несъстоятелен, защото министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че се солидаризира с решенията на общинските съвети. Пловдив, точно защото е европейска столица на културата, трябваше да приеме забраната. Туристите, които чакаме са длъжни да се съобразяват с българските закони и забрани, коментира Сиди.

Айри Мурад от РБ коментира, че е много щастлив, защото правдата победи. В Пловдив няма бурки, аз живея там и бурки не съм видял. Пловдив е европейска столица на културата. Тук няма напрежение между християни и мюсюлмани, каза той пред журналисти.

Ангел Иванов от БСП коментира, че двете крайни позиции сигурно имат своето основание, но трябва да се изчака какво ще се реши в парламента. Не може всяка община поотделно да бъде някаква територия като част от страната. Аз не съм видял бурка в Пловдив, добави той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51