Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 лева паркомясто пред дома, ако няма търг

| обновено на 17.05.16 в 18:53

Гарантирано паркомясто пред жилището срещу 15 лева месечна такса и участие в търг, ако броят на желаещите е по - голям от капацитета на паркинга. Това са новите правила за паркиране в Пловдив, одобрени от Общинския съвет. „За” гласуваха 27 съветници, 11 се обявиха „против”, петима се въздържаха. 

Промяната в общинската наредба стана факт при днешното второ гласуване в местния парламент, което се наложи, тъй като областният управител Здравко Димитров върна наредбата за преразглеждане от съветниците. Като мотив се посочват ограниченията, които някои текстове създават при разпределението на местата за автомобилите без гаражи. 

Според новия регламент, гласуван от съветниците, платени паркоместа ще се предоставят само на собственици и наематели на жилища. На едно жилище се полага само едно платено паркомясто и четири безплатни места на съседни улици, ако обитателите намерят къде да паркират. Колите на шофьори, паркирали на чуждо място, ще бъдат вдигани с паяк.

Преди гласуването Слави Георгиев от Патриотичния фронт предложи точката изцяло да бъде отхвърлена, тъй като натоварва пловдивчани с нови такси. На практика това е въвеждане на една втора синя зона, което не е редно. Нямаме право да създаваме повод на пловдивчани за междусъседски войни, категоричен е Слави Георгиев. 

Той подчерта, че 25 години общината не се е погрижила да осигури почти нито едно ново паркомясто, а сега, когато места за паркиране няма, пловдивчани се натоварват допълнително финансово.

Ангел Иванов от БСП обясни отрицателния си вот с аргумента, че това е един нов данък за пловдивчани.

С гласуваните днес промени градската управа цели постепенно да се демонтират всичките над 8000 метални гаражни клетки и да се оформят нови 11 000 паркоместа. Платени паркоместа ще има само върху общински терени, пригодени за паркинги, а не на тротоари и улици, решиха пловдивските общински съветници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17