Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците писаха за "Разрушената хармония" по "Гераците" на Елин Пелин

| обновено на 18.05.16 в 14:54

"Фаталната" тема с номер 13 днес за зрелостниците се оказа откъс от „Гераците” на Елин Пелин, върху който дванайсетокласниците трябва да напишат интерпретативен текст или есе. 


По вариант "2" от три възможни варианта писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката от журналист, определен с жребий, в присъствието на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, както и на заместник-министъра Диян Стаматов.

Изпитът за седми клас започна в 10.00 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. За втория модул учениците трябваше да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача. 

4 810 зрелостници ще се явят на държавния зрелостен изпит по Български език и литература в Пловдив и областта, съобщиха от РИО-Пловдив. 

Недопуснати са 314 ученици, които не са завършили гимназиално образование.


Експертите посочиха още, че 31 са центровете където ще има изпити за 12 клас. За първи път тази година ще има граждански контрол при провеждане на изпитите, като до трима родители ще присъстват в училищата. Изпитните въпроси ще са 41, като във всяка зала и за всеки ученик те могат да бъдат разбъркани в различен изпитен вариант, посочиха от МОН. Протичането на матурите ще се следи в реално време от три места - в училище, в местния инспекторат и в министерството. Към видеонаблюдението ще има и датчици, които да констатират проблеми, асоциирани в преписването. Освен учениците, от мобилните си телефони ще бъдат лишавани и инспекторите.

5167 седмокласници от областта ще се явяват на национално външно оценяване, съобщи председателят на комисията по организацията и провеждането в РИО-Пловдив Рангел Райчев.

Изпитът по български език е днес, а на 20 май – по математика. Външни оценявания ще има в 145 основни и средни училища в Пловдив и областта. Само в три гимназии ще се провеждат едновременно и зрелостни изпити, които са на същите дати, и външно оценяване. Това са СОУ „Братя Миладинови“, Математическата гимназия и СОУ „Васил Левски“ – Карлово. Те разполагат с по две сгради, в които ще бъдат разделени седмокласниците и зрелостниците.

31 са учениците със специални образователни потребности, за които има осигурени отделни зали и учител-консултант.

Седмокласниците трябва да заемат местата си не по-късно от 9.45. На входа ще бъдат допускани с документ за самоличност и служебна бележка. Пишат със синя химикалка, а по математика могат да ползват линия, молив, транспортир, но не и коректор. Мобилната и комуникационна техника ще бъде събрана от квесторите и поставена на видно място в стаята. Децата ще получат допълнително и лист с формули, но нямат право да пишат върху него, тъй като ще бъзе засекретен.

За разлика от зрелостните изпити, за националното външно оценяване няма задължително условие за камери в залите. Причината е, че има малки училища, които не могат да си позволят видеонаблюдение.

Учениците, които ще работят по втория модул, нямат право да напускат класната стая след задължителния, уточни Райчев. Навсякъде ще има поставени часовници на видно място, за да може децата да се ориентират колко време им остава за работа.От Регионалния инспекторат по образованието са изпратили уведомителни писма до ЕVN и Регионалната дирекция на полицията да бъде осигурена допълнителна охрана край училищата и да не се предвиждат профилактики или ремонтни работи в изпитното време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27