Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрушената хармония е резултат от разрушени ценности

Елин Пелин е четивен автор и неговата повест "Гераците" е вече на 130 години. За това време всяко едно поколение читатели са преосмисляли този текст и въобще разказите на Елин Пелин, коментира за Радио Пловдив Пенчо Раянов, преподавател по български език и литература в Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов”.

Всеки колега, който се е занимавал със зрелостници, е поговорил с възпитаниците си по тази тема, а тя е благодатна за писане и на тема, и на есе. Човек поглежда към миналото си, за да поучи от грешките си. Сигурно много от авторите са остарели, но това е част от нашата литературна история и то емблематична част от най-доброто ни наследство.

Критериите за оценка са точни и ясни, те са публикувани. Проверяващите имат конкретни показатели, на които да отговорят писмените работи и да ги оценяват с необходимите точки, каза още Пенчо Раянов.

Иначе и аз съм влизал в спор с учениците си за актуалността на произведенията, за това могат ли тези произведения да ги вълнуват, да са им интересни. Но тези проблеми, поставяни от Елин пелин в "Гераците" са вечни, колкото и да се променят времената. Вижте само новините от Пловдив за двойното убийство на възрастното семейство, то е поредното доказателство за тази теза за вечните проблеми.

Една от болежките на днешното време е свързана с мотивацията за четене на художествената литература като цяло и за тази, която се изучава. Има 15 автори, които учениците изучават и смисълът е те да създават представа за литературния процес, но големият проблем е че не се чете. Таза задача с всяка година става все по-трудна, коментира още Пенчо Раянов.

Повече от 20 години съм учител и промяната е голяма, но духът на четенето в езиковите училища и в математическата гимназия, където преподавам, го има. Четенето с разбиране е в основата на функционалната грамотност и тя не се придобива отведнъж, а с години.

Надявам се, че рано или късно ще дойде времето, когато частните уроци няма да са необходими за подготовка за влизане в университет. Входът за ВУЗ трябва да са матурите, но е необходима още работа и известна промяна на формата на матурите, заключи Пенчо Раянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11