Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ обяви война на гражданите, президента и Конституцията

След тричасови дебати депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстовете от Избирателния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. Ветото беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ПФ, по- голямата част от реформаторите, Атака и БДЦ.

Два извода се налагат от това гласуване, смята политологът Евгений Дайнов. Според него не за първи път този парламент прави мечка на президента. Преди беше с референдума. Атаката срещу президента се предвожда от ГЕРБ и това  обяснява и защо те подскочиха на предложението на Радан Кънев за подкрепа за втори мандат на Плевнелиев. Налице е антипрезидентско мнозинство  в парламента, коментира Дайнов.

Вторият извод от отхвърленото президентско вето е, че с решението си днес тези 135 депутати се скараха с българските граждани в чужбина и влязоха във война с Конституцията, според която всеки български гражданин, където и да се намира, има всичките права и задължения на български гражданин, обясни политологът. 

По думите му обявява се едновременно война на гражданите и на президента. Това е нечестно, плиткоумие, позор и трябва да си ходят, подчерта Евгений Дайнов. Това е пряко нарушение на Конституцията и нищо чудно е да се атакува днешното решение в Конституционния съд, смята той

Господ преди да вземе душата на някого, взема разума му, така той обясни защо откровено се нарушава Основния закон. Няма управляваща коалиция, а има плаващи мнозинства, които се сформират, когато му трябват на Бойко Борисов, е тезата на социолога. Според него от местните избори насам Борисов прави губещи ходове, защото е уплашен и не знае как да излезе от ситуацията.

Той е в тройна война с конституцията, с гражданите и с президента и няма  изход от тази ситуация, каза Дайнов. 

От 90-та година слушам тази ария, че управляващата партия е единствената готова за избори. Това не е така. Иначе правителствата няма да се сменят, твърди още Дайнов. Това правителство не  произвежда доверие и сигурност в хората и инвеститорите и всички започват да го отбягват и колкото по- дълго продължи, толкова по- зле ще е за всички, добави той.

В тези мнозинства на Борисов никога не е ставало дума за политика, тук има подземни неща, които не се виждат. Колкото по- малко политика има, има толкова повече задкулисие, има майстори на задкулисието, подчерта социологът. 

Очаквам протести навън,  в страната и  на жълтите плочки – такова чудо не бяхаме виждали –  обявяване на тройна война, категоричен е Евгений Дайнов, според когото и 300 души вече могат да обърнат каруцата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11