Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното ни оцеляване зависи от задграничните българи

Големият проблем на българската нация е, че вече една четвърт от нейната активна част - млади и относително млади хора, живее в чужбина. Умният политик никога не би си позволил да създаде каквото и да било напрежение между Родината и българите, които живеят в чужбина, извън Турция. 

Това заяви пред Радио Пловдив доц. Атанас Семов, д-р по европейско право и преподавател в Софийския университет. Той е категоричен: 

Задграничните българи са не просто български граждани с права, равни на останалите, а изключително важен резерв, даже най - важният резерв за националното ни оцеляване!

Според Семов напълно липсва активна българска държавна политика спрямо задграничните българи. 

И обяви, че има две групи българи в чужбина. 

Едната са лица с българско гражданство, които живеят в Турция, чието участие в политическите избори е пряк и груб инструмент за намеса във вътрешните работи на България. Семов определи като голям проблем това, че българската държава позволява да се организират избори в Турция, а след което не участва в тяхното провеждане. В тези 136 секции в Турция няма представители на българската държава. Те се организират на място от ангажирани с турската държава хора.

Втората група са българите, живеещи в други държави в Европа, САЩ и други страни. 

При чудовищната демографска катастрофа, на която сме свидетели в България, и при засилващата се ислямизация на българските цигани, всеки опит за отблъскване на живеещите зад граница българи е опасен, категоричен е Атанас Семов.  

Той направи паралел с Италия и Тунис, държави, които водят активна политика спрямо своите граждани, живеещи зад граница. 

Въпросът е не има ли къде да гласуват българите в чужбина, а създала ли е държавата необходимите предпоставки тези хора да почувстват необходимост да се включат в обществения живот и да гласуват, подчерта юристът. 

Моят вопъл е, че огромна обществена енергия се пилее за дивотии, а в същото време ние не успяваме да формулираме една устойчива представа за национален интерес и национални ценности, заяви Атанас Семов. Според него са важни други два разговора. Първият е за пълната катастрофа на прохода и за унищожението на българската нация през тези 25 години. И вторият разговор е за това как това може да се спре, а това е разговорът за Велико народно събрание и за радикална конституционна реформа.

Всяка идея, че има въпроси, които не са в компетентността на избирателя, на суверена, е дълбоко неконституционна, категоричен е Семов. 

Ако суверенът поиска например намаляване на броя на депутатите, обикновеният парламент е длъжен да приеме законопроект за изменение на Конституцията, на базата на който да се свика Велико народно събрание, което да изпълни волята на суверена. Всичко друго е политически шмекерлък!

Ролята на референдума е свята, тъй като няма по - важен инструмент на демокрацията от референдума, коментира още Атанас Семов. Той подчерта, че българският Закон за референдумите, и старият и сегашният, противоречат на чл. 1 от Конституцията, който предвижда, че цялата власт се осъществява от народа пряко и едва след това от предвидените от Конституцията органи.

Припомням, през 2010 година бившият депутат от РЗС загуби мандата си и заместник-председателския пост в парламента след като Конституционният съд касира изборите в Турция. 

Заради изборни нарушения в 23 секции в Турция конституционните съдии взеха един мандат от ДПС и го дадоха на ГЕРБ. Персонални размествания се наложиха и в групите на РЗС и "Синята коалиция". Атанас Семов напусна парламента, а на негово място влезе Георги Терзийски, който водеше листата на РЗС в Габрово. Сините се разделиха със седесарката Мариана Даракчиева, а на нейно място се върна касираният земеделец Венцислав Върбанов. 

Гласовете от чужбина не бива да се насочват към определен избирателен район в България, а трябва да се отчитат като гласове в отделен МИР "Чужбина", смята Атанас Семов. Според него, пред вид големия брой български избиратели зад граница, би било правилно тези райони да са не един, а два, дори повече.

През 2011 година Атанас Семов бе кандидат за президент от партия РЗС. Той нашумя в кампанията си с билбордове с текст "Ще уволня Бойко Борисов". 

След загубата на президентските избори Семов спря активната си политическа дейност.

Цялото интервю с доц. Атанас Семов можете да чуете в прекачения звуков файл. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12