Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция е стабилна

Димитър Делчев

Разлом в „дясното“ след президентското вето  или  подтягане на коланите за формиране на обща посока в интерес на държавата. За  политическия далтонизъм, безпринципните мнозинства,  дисхармоничните коалиции,  и стратегическите решения  в контекста на предстоящите президентски избори и номинацията на президента Росен Плевнелиев за втори мандат – събеседник  Димитър Делчев  от ДБГ – секретар на парламентарната група на РБ. 

Р.П. Обсъждано ли е на заседанието на изпълнителния съвет на реформаторите издигането на общата номинация за президент с Патриотичния фронт?

Димитър Делчев: На изпълнителния съвет на Реформаторския блок се обсъждаше точно това – да се издигне обща номинация в рамките на управляващото мнозинство като конкретни имена не са обсъждани. Аз мисля, че няма какво толкова да се спираме върху действията на колегите, главно на г-н Радан Кънев и няколко колеги около него,  с това номинират г-н Росен Плевнелиев, защото те ясно показват отчаянието и нервността от приближаването на президентските избори. За всички е ясно, че издигането на човек, без да си взел неговото съгласие, е меко казано прибързано, ако трябва да сме по-конкретни, това е ситуация, в която не знаеш къде се намираш – дали в управление или в опозиция.

 Аз мисля, че по-важното предстои, а в случая по-важното от оформянето на двата лагера, очевидно, че се оформя един ляв лагер около АБВ и БСП, подкрепен от ДПС, и един десен лагер, подкрепен от ДПС и един десен лагер, който е лагерът на управляващото мнозинство, ще е много интересен сблъсъкът между тези два лагера. Отдава не е имало такъв отчетлив сблъсък на леви и десни идеи в България и аз се надявам в този сблъсък да победят десните идеи, да победи десният кандидат, да победи проатлантическото и европейската посока, т. е. европейските ценности на България, защото това е пътят, който сме поели. Това е единственият начин България да излезе от нестабилността, която е в световен мащаб.

Р. П.: Мога ли да тълкувам думите Ви така, че с връщането на двупартийния модел  ще бъде оздравен политическият живот на страната?

Д. Д.: С връщането към ценностите и към идеите ще бъде оздравен политическият живот в страната. За жалост, последните десетина – петнайсет години се забелязваше абсолютно безпринципна политика, при която голяма част от играчите казваха „Няма  значение дали има ляво или дясно, няма значение дали изповядваме десни и леви идеи, важното е да сме във властта.” Горе долу това казват и част от колегите, които заявяват, че биха влезли в коалиция и с Татяна Дончева, или с АБВ, или с някоя от другите партии от левия спектър. А в политиката всичко е ценности, в политиката всичко е принципи, в политиката всичко е последователност и почтеност. Или поне така се надяваме да бъде и да стане. Ние, от България на гражданите  и голяма част от Реформаторския блок изповядваме точно този принцип и заради това с усилията си се опитваме да налагаме една дясна реформаторска политика в рамките на това управляващо мнозинство. Аз  мисля, че въпреки, че резултатите са малки и всичко се случва прекалено бавно,  показваме някаква резултатност в това отношение. 

Р. П.: Г-н Делчев, вие направихте един анализ какво би трябвало да представлява политическия живот, но точно обратно е усещането на обществото – т. е. за липсата на правила, на политическа воля за движение в определена посока. Ето, сега например един наглед съвсем рутинен  законопроект за изборното законодателство доведе до огромна ескалация на напрежението, видяхме какви са резултатите. Защо се случи така?

Д. Д.: Всъщност, изборното законодателство съвсем не е рутинен законопроект. Може би някои хора го виждат като технически, но той е важен за демокрацията в България, важен е за това как се провеждат честни избори в страната в крайна сметка. Аз мисля, че Изборният кодекс имаше смисъл да се отвори ако в него се поправят тежки пороци на българския изборен процес, каквито са например мъртвите души - знаем, че в България има над един милион мъртви души. За жалост нашето предложение за активната регистрация за изчистването на тези мъртви души от името,  на които се гласува и по този начин се правят страшни манипулации, не се възприе, което според мене е тежка грешка и на управляващото мнозинство, и на опозицията. Никой не го възприе, явно, всички доволни от статуквото и от използването на тази нелегална практика.

Но пък друго правилно нещо се случи в този Изборен кодекс – електронното гласуване. Всичко останало, а най-вече гласуването в чужбина, възможността за откриването на секции ненужно се модифицира, за да се стигне до един по-лош вариант, който беше преди да започнем ремонта на Изборния кодекс. За мене това също беше грешка и ние от България на гражданите още от началото повтаряме нееднократно, че системата за гласуване в чужбина трябва да бъде максимално либерална. В крайна сметка се стигна до една промяна, която трябваше да  бъде омекотена, а именно да се гласува само в дипломатически и консулски представителства, нещо, на което ние много се противопоставихме, защото това означаваше просто в чужбина почти да няма избори. След това имаше един компромис, който позволи да се гласува дори извън дипломатически и консулски представителства с редица ограничения, но текстът отново остана лош и ограничаващ хората зад граница да могат да гласуват. Най-чистият начин за промяна на това нещо е нов законопроект и аз мисля, че ние успяхме с много усилия да убедим и Патриотичния фронт, и ГЕРБ да възприемат нашето предложение за промяна в тази част на Изборния кодекс, така че секциите в чужбина, най-вече в Европейския съюз, да се откриват свободно, а секциите извън ЕС да се откриват отново при една относително либерална система с ограничаване на секциите в Турция, за да има възможност държавата по-добре да контролира изборите там. Това е финалното решение, което предстои да бъде реализирано в рамките на следващия месец и аз мисля, че притесненията на българите в чужбина ще отпаднат.

Р. П.: Отхвърлянето на президентското вето обаче с гласовете на депутатите от движение „България на гражданите”, 12-те депутати имам предвид,  СДС и ГЕРБ може ли да бъде тълкувано в тази връзка като спасителна акция за запазване на коалиционното мнозинство след като Патриотичния фронт заплаши да напусне управлението? Вие коментирате тази тема.

Д. Д.: По-скоро това е сигнал от нас към президента, че ние разбираме, че това беше негов политически ход с оглед на бъдещата политическа кампания. Ако президентът искаше да реши проблема с Изборния кодекс той можеше да направи това много по-рано в рамките на консултациите в Народното събрание, когато негов представител присъстваше, но да кажем то й се е забавил. Лошото е, че ветото което беше наложено е наложено само върху един от  проблемните текстове. И в крайна сметка ако то беше възприето можеше да се стигне до резултат по-лош отколкото сега планираме да постигнем т. е. да се променят само  част от текстовете, които са проблемни, а другата част  да останат. Просто така беше написано във ветото.  Вие видяхте и колко неясноти предизвика ветото, част от депутатите решиха, че то е за целия  законопроект. Въобще, така, когато се пише нещо набързо и накрак такъв е резултатът. Отхвърлянето на ветото беше просто политически знак от Реформаторския блок, че няма да участва в президентската кампания на президента, която иска да трупа единствено позитиви от този акт. 

Р. П.: Отхвърлянето на президентското вето с гласовете на депутатите от движение „България на гражданите”, 12-те депутати имам предвид, СДС и ГЕРБ може ли да бъде тълкувано в тази връзка като спасителна акция за запазване на коалиционното мнозинство след като Патриотичния фронт заплаши да напусне управлението? Вие коментирате тази тема.

Д. Д.: По-скоро това е сигнал от нас към президента, че ние разбираме, че това беше негов политически ход с оглед на бъдещата предизборна кампания. Ако президентът искаше да реши проблема с Изборния кодекс той  можеше да направи това много по-рано в рамките на консултациите в Народното събрание, когато негов представител присъстваше, но да кажем, че той се е забавил. Лошото е, че ветото, което беше наложено е наложено само върху един от проблемите и в крайна сметка ако то беше възприето можеше да се стигне до резултат по-лош.

Р. П.: Г-н Делчев, ще ви помоля да направите един кратък анализ, една моментна снимка на политическите взаимоотношения. Налага ли според вас предоговаряне на коалицията и на условията за оцеляването на тази коалиция и в тази връзка да коментирате може би издигането на общата кандидатура за президент е част от тази необходимост?

Д. Д.: Аз мисля, че на този етап управляващата коалиция е стабилна, първо, защото тя има необходимия брой народни представители в парламента, които са повече от 121 и, второ, защото отношенията между ГЕРБ – Реформаторския блок  и Патриотичния фронт са нормални с оглед на това, че и в трите политически сили се наблюдава желание да изпълняват програмната декларация. За нас червената линия е да приемен антикорупционния закон, да приемем реформата в закона за съдебната власт и в съдебната система като цяло, да предприемем действия в сферата на икономиката и енергетиката, които водят до оптимизация, това са нещата, които сме записали в нашата програмна декларация и поне към този момент нямаме данни някои от другите партии да нямат воля.................

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45