Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция е стабилна

Димитър Делчев

Разлом в „дясното“ след президентското вето  или  подтягане на коланите за формиране на обща посока в интерес на държавата. За  политическия далтонизъм, безпринципните мнозинства,  дисхармоничните коалиции,  и стратегическите решения  в контекста на предстоящите президентски избори и номинацията на президента Росен Плевнелиев за втори мандат – събеседник  Димитър Делчев  от ДБГ – секретар на парламентарната група на РБ. 

Р.П. Обсъждано ли е на заседанието на изпълнителния съвет на реформаторите издигането на общата номинация за президент с Патриотичния фронт?

Димитър Делчев: На изпълнителния съвет на Реформаторския блок се обсъждаше точно това – да се издигне обща номинация в рамките на управляващото мнозинство като конкретни имена не са обсъждани. Аз мисля, че няма какво толкова да се спираме върху действията на колегите, главно на г-н Радан Кънев и няколко колеги около него,  с това номинират г-н Росен Плевнелиев, защото те ясно показват отчаянието и нервността от приближаването на президентските избори. За всички е ясно, че издигането на човек, без да си взел неговото съгласие, е меко казано прибързано, ако трябва да сме по-конкретни, това е ситуация, в която не знаеш къде се намираш – дали в управление или в опозиция.

 Аз мисля, че по-важното предстои, а в случая по-важното от оформянето на двата лагера, очевидно, че се оформя един ляв лагер около АБВ и БСП, подкрепен от ДПС, и един десен лагер, подкрепен от ДПС и един десен лагер, който е лагерът на управляващото мнозинство, ще е много интересен сблъсъкът между тези два лагера. Отдава не е имало такъв отчетлив сблъсък на леви и десни идеи в България и аз се надявам в този сблъсък да победят десните идеи, да победи десният кандидат, да победи проатлантическото и европейската посока, т. е. европейските ценности на България, защото това е пътят, който сме поели. Това е единственият начин България да излезе от нестабилността, която е в световен мащаб.

Р. П.: Мога ли да тълкувам думите Ви така, че с връщането на двупартийния модел  ще бъде оздравен политическият живот на страната?

Д. Д.: С връщането към ценностите и към идеите ще бъде оздравен политическият живот в страната. За жалост, последните десетина – петнайсет години се забелязваше абсолютно безпринципна политика, при която голяма част от играчите казваха „Няма  значение дали има ляво или дясно, няма значение дали изповядваме десни и леви идеи, важното е да сме във властта.” Горе долу това казват и част от колегите, които заявяват, че биха влезли в коалиция и с Татяна Дончева, или с АБВ, или с някоя от другите партии от левия спектър. А в политиката всичко е ценности, в политиката всичко е принципи, в политиката всичко е последователност и почтеност. Или поне така се надяваме да бъде и да стане. Ние, от България на гражданите  и голяма част от Реформаторския блок изповядваме точно този принцип и заради това с усилията си се опитваме да налагаме една дясна реформаторска политика в рамките на това управляващо мнозинство. Аз  мисля, че въпреки, че резултатите са малки и всичко се случва прекалено бавно,  показваме някаква резултатност в това отношение. 

Р. П.: Г-н Делчев, вие направихте един анализ какво би трябвало да представлява политическия живот, но точно обратно е усещането на обществото – т. е. за липсата на правила, на политическа воля за движение в определена посока. Ето, сега например един наглед съвсем рутинен  законопроект за изборното законодателство доведе до огромна ескалация на напрежението, видяхме какви са резултатите. Защо се случи така?

Д. Д.: Всъщност, изборното законодателство съвсем не е рутинен законопроект. Може би някои хора го виждат като технически, но той е важен за демокрацията в България, важен е за това как се провеждат честни избори в страната в крайна сметка. Аз мисля, че Изборният кодекс имаше смисъл да се отвори ако в него се поправят тежки пороци на българския изборен процес, каквито са например мъртвите души - знаем, че в България има над един милион мъртви души. За жалост нашето предложение за активната регистрация за изчистването на тези мъртви души от името,  на които се гласува и по този начин се правят страшни манипулации, не се възприе, което според мене е тежка грешка и на управляващото мнозинство, и на опозицията. Никой не го възприе, явно, всички доволни от статуквото и от използването на тази нелегална практика.

Но пък друго правилно нещо се случи в този Изборен кодекс – електронното гласуване. Всичко останало, а най-вече гласуването в чужбина, възможността за откриването на секции ненужно се модифицира, за да се стигне до един по-лош вариант, който беше преди да започнем ремонта на Изборния кодекс. За мене това също беше грешка и ние от България на гражданите още от началото повтаряме нееднократно, че системата за гласуване в чужбина трябва да бъде максимално либерална. В крайна сметка се стигна до една промяна, която трябваше да  бъде омекотена, а именно да се гласува само в дипломатически и консулски представителства, нещо, на което ние много се противопоставихме, защото това означаваше просто в чужбина почти да няма избори. След това имаше един компромис, който позволи да се гласува дори извън дипломатически и консулски представителства с редица ограничения, но текстът отново остана лош и ограничаващ хората зад граница да могат да гласуват. Най-чистият начин за промяна на това нещо е нов законопроект и аз мисля, че ние успяхме с много усилия да убедим и Патриотичния фронт, и ГЕРБ да възприемат нашето предложение за промяна в тази част на Изборния кодекс, така че секциите в чужбина, най-вече в Европейския съюз, да се откриват свободно, а секциите извън ЕС да се откриват отново при една относително либерална система с ограничаване на секциите в Турция, за да има възможност държавата по-добре да контролира изборите там. Това е финалното решение, което предстои да бъде реализирано в рамките на следващия месец и аз мисля, че притесненията на българите в чужбина ще отпаднат.

Р. П.: Отхвърлянето на президентското вето обаче с гласовете на депутатите от движение „България на гражданите”, 12-те депутати имам предвид,  СДС и ГЕРБ може ли да бъде тълкувано в тази връзка като спасителна акция за запазване на коалиционното мнозинство след като Патриотичния фронт заплаши да напусне управлението? Вие коментирате тази тема.

Д. Д.: По-скоро това е сигнал от нас към президента, че ние разбираме, че това беше негов политически ход с оглед на бъдещата политическа кампания. Ако президентът искаше да реши проблема с Изборния кодекс той можеше да направи това много по-рано в рамките на консултациите в Народното събрание, когато негов представител присъстваше, но да кажем то й се е забавил. Лошото е, че ветото което беше наложено е наложено само върху един от  проблемните текстове. И в крайна сметка ако то беше възприето можеше да се стигне до резултат по-лош отколкото сега планираме да постигнем т. е. да се променят само  част от текстовете, които са проблемни, а другата част  да останат. Просто така беше написано във ветото.  Вие видяхте и колко неясноти предизвика ветото, част от депутатите решиха, че то е за целия  законопроект. Въобще, така, когато се пише нещо набързо и накрак такъв е резултатът. Отхвърлянето на ветото беше просто политически знак от Реформаторския блок, че няма да участва в президентската кампания на президента, която иска да трупа единствено позитиви от този акт. 

Р. П.: Отхвърлянето на президентското вето с гласовете на депутатите от движение „България на гражданите”, 12-те депутати имам предвид, СДС и ГЕРБ може ли да бъде тълкувано в тази връзка като спасителна акция за запазване на коалиционното мнозинство след като Патриотичния фронт заплаши да напусне управлението? Вие коментирате тази тема.

Д. Д.: По-скоро това е сигнал от нас към президента, че ние разбираме, че това беше негов политически ход с оглед на бъдещата предизборна кампания. Ако президентът искаше да реши проблема с Изборния кодекс той  можеше да направи това много по-рано в рамките на консултациите в Народното събрание, когато негов представител присъстваше, но да кажем, че той се е забавил. Лошото е, че ветото, което беше наложено е наложено само върху един от проблемите и в крайна сметка ако то беше възприето можеше да се стигне до резултат по-лош.

Р. П.: Г-н Делчев, ще ви помоля да направите един кратък анализ, една моментна снимка на политическите взаимоотношения. Налага ли според вас предоговаряне на коалицията и на условията за оцеляването на тази коалиция и в тази връзка да коментирате може би издигането на общата кандидатура за президент е част от тази необходимост?

Д. Д.: Аз мисля, че на този етап управляващата коалиция е стабилна, първо, защото тя има необходимия брой народни представители в парламента, които са повече от 121 и, второ, защото отношенията между ГЕРБ – Реформаторския блок  и Патриотичния фронт са нормални с оглед на това, че и в трите политически сили се наблюдава желание да изпълняват програмната декларация. За нас червената линия е да приемен антикорупционния закон, да приемем реформата в закона за съдебната власт и в съдебната система като цяло, да предприемем действия в сферата на икономиката и енергетиката, които водят до оптимизация, това са нещата, които сме записали в нашата програмна декларация и поне към този момент нямаме данни някои от другите партии да нямат воля.................

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12