Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов се намесва, Зико разрешава казуса с училищата

Здравко Димитров: Моралът е едно, законът е съвсем друго!

| обновено на 20.05.16 в 18:10
Снимка: Антоанета Петричанска

Трябва да се спази законът. И родителите трябва да са спокойни, децата също. Така премиерът Бойко Борисов е коментирал казуса със сливането на двете пловдивски училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“, каза за Радио Пловдив областният управител Здравко Димитров. Той отказа да съобщи повече подробности относно позицията на премиера, аргументирайки се с това, че въпросът е обществено значим, но има неща, които не е чак толкова необходимо да се знаят от обществеността.

Моралът е едно, законът е съвсем друго, обясни Димитров относно вероятността решението на Общинския съвет ще бъде върнато за преразглеждане. Областният управител посочи, че ако решението е законно, няма основания то да бъде върнато. Това обаче ще преценяват юристите, след като то бъде получено в областната администрация.

Ако наистина деца трябва да се местят от едното място на другото, а живеят на 100 метра от „Душо Хаджидеков“, разбира се, че не е правилно! Имам и аз дете в първи клас, заяви Здравко Димитров личната си гледна точка. Той посочи обаче, че ако нито едно дете няма да бъде преместено, както твърди кметът Тотев, тогава не вижда какъв е проблемът. 

Трябва да се седне на една маса и да се изговорят нещата, с родители, с настоятелствата и директорите на двете училища, убеден е областният управител. Това бих направил аз, това е начинът, интелигентният начин, подчерта Димитров. 

Тази сутрин на среща с протестиращи родители заместник-областният управител Иван Антонов обяви, че в законовия срок ще стане ясно дали да бъде върнато решението на местния парламент за сливането на училищата. По думите му, в областната администрация има много добри юристи и ако бъде установена някаква незаконосъобразност, решението ще бъде върнато за преразглеждане. 

Снимка

Решението засяга обществено значим въпрос и по него има доста сериозен отклик, посочи заместник-областният управител. Той уточни, че повече конкретика ще има след като решението на Общинския съвет пристигне в областна администрация и юристите и управителят Здравко Димитров се запознаят с него, за да упражнят контрол.

Имаме добър резултат от срещата в областната управа, коментира след срещата Ралица Попова, майка на второкласничка в ОУ „Душо Хаджидеков“. Попова потвърди, че на срещата родителите са били уведомени, че има намеса на премиера Борисов по казуса. Това са им съобщили заместник-областните управители Иван Антонов и Георги Пилев.

Снимка

Преди срещата протестиращите родители изразиха възмущението си от това, че няма яснота за съдбата на децата и на двете училища. 

Нищо конкретно никой не ни е казал. До момента няма ясно становище от страна на Общинския съвет какво целят с това сливане на училищата, коментира Диана Симеонова, като посочи, че и родители, и хората в квартала нищо не знаят, а гадаят и се чудят.

Снимка



Близо 600 са събраните до момента подписи от родители и активни граждани срещу решението на местния парламент, каза Симеонова. От името на родителите тя подчерта, че няма да се откажат и са решени да атакуват решението пред Административния съд, Върховния административен съд и ако се наложи, пред европейските институции. 

Протестиращите обаче се надяват областният управител Здравко Димитров да върне решението и след широко обществено обсъждане да бъде взето най – правилното решение за децата.

Снимка

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17