Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Панагюрище отново отказа да освободи Иван Евстатиев от ареста

Снимка: БГНЕС

Районен съд- Панагюрище, отхвърли молбата на Иван Евстатиев за по-лека мярка и постанови  той да остане в ареста. Тъй като решението подлежи на обжалване, определената за това дата е 26 май от 16:00 часа в  пловдивския Окръжен съд.  

СъдияСнежана Стояноваобясни, че не са настъпили нови обстоятелства, които да оправдаят смегчаване на мярката за неотклонение. Освен това, тъй като веднъж вече подсъдността е променяна, окончателното решение трябва да се вземе от по-високата инстанция - пловдивските магистрати. 

Според местни медии, този път делото е преминало без обичайните граждански протестни прояви, които досега съпровождаха всяка жалба на Иван Евстатиев за освобождаване от ареста. Самият той не се яви в съдебната зала.

Срещу бившия кмет на Пазарджик и на Стрелча са повдигнати две обвинения - за сексуално посегателство над 16-годишната Ирена от Стрелча и че е привел непълнолетното момиче в безпомощно състояние, като го е напил преди да го насили. Законът предвижда максимално наказание до 10 години затвор за бившия кмет, ако вината му бъде доказана в съда.

Това бе трети опит за освобождаването на Евстатиев от ареста и е по настояване на защитничката му Ташкена Колчева. Като мотив за исканата съдебна процедура адвокатката изтъква влошеното здравословно състояние на обвиняемия. Тя посочва, че оставането на 58-годишния Евстатиев зад решетките може да го убие, тъй като поведението му е неадекватно и той дори не разбира в какво е обвинен.

Припомням, заради тежка депресия Иван Евстатиев бе настанен в държавната психиатрична болница в Пазарджик, но преди десетина дни бе изписан и върнат в следствения арест. Медиците изтъкват, че след проведената терапия здравословното състояние на Евстатиев се е подобрило и няма риск от връщането му в ареста, тъй като там може да продължи лечението му с медикаменти. Защитничката на Евстатиев оспорва това и твърди, че здравето на подзащитния й е влошено. Адвокат Колчева настоява също да се проведе очна ставка между Евстатиев и пострадалото момиче и на нея да се изясни дали сексуалният акт между двамата не е бил доброволен.

Първото искане за освобождаването от ареста на бившия кмет на Стрелча бе подадено още през януари от тогавашните му адвокати Стоян Парпулов и Петър Горчев. Съдът в Панагюрище обаче го отхвърли. Последва второ искане за по – лека мярка за Евстатиев, но Пловдивският окръжен съд го отхвърли и остави обвиняемия за постоянно в ареста до началото на процеса. Кога делото ще влезе в съда на този етап е трудно да се прогнозира.

Иван Евстатиев бе задържан на 16 януари по обвинение в изнасилване и блудство с непълнолетно момиче от Стрелча и оттогава е с постоянно задържане под стража.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението между Първомай и Поповица

Две коли се сблъскаха челно на изхода на Първомай в посока Поповица. Заради катастрофата, която е станала малко след 13 часа, движението в частта Първомай - Поповоца е затворено. Създадена е организация и полицейски екипи пренасочват трафика към други възможни маршрути -  към АМ „Тракия“ се преминава през селата Милево и Плодовитово, а към Пловдив –..

публикувано на 15.07.24 в 13:49

Държавата бави инвестиция за 100 млн. лв. край Пловдив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев призова служебния премиер Димитър Главчев да съдейства за реализацията на крупна инвестиция край Пловдив, като помогне да се отстранят административните пречки.  „Да помогнем за изграждането на нов модерен завод за над 100 милиона лева, който ще създаде стотици работни места в Пловдив и региона - това е една от..

публикувано на 15.07.24 в 13:33

Блъснаха момче с тротинетка в Пазарджик

14-годишно момче с електрическа тротинетка е пострадало сериозно в Пазарджик, след като 47-годишна шофьорка го е блъснала с лекия си автомобил "Хонда".   Заедно с него на тротинетката се е возило и непълнолетно момиче. От удара е пострадало момчето, което е транспортирано и настанено в МБАЛ-Пазарджик с няколко фрактури в областта на лицето,..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30