Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години Технически университет в Пловдив

| обновено на 26.05.16 в 16:47

Днес филиалът на Техническия университет-София в Пловдив  отпразнува своята 30-та годишнина. От създаването си досега висшето учебно заведение е обучило над  9 700 инженери.


Българската индустрия очаква следващия випуск технически кадри с висше образование, защото търсенето им в момента силно надвишава предлагането, пишат от университета.

На баланса между образование и бизнес  бе посветена кръглата маса "30 години успяваме заедно", която се проведе в Заседателната зала на Ректората. В нея  участваха ръководителите на вуза, директори на 5 средни училища в Пловдив и 12 фирми, дарили лаборатории за обучение на студентите от Техническия университет - филиал Пловдив. 

Участници в кръглата маса бяха и представители на 5 индустриални клъстера, в които Техническият университет - филиал Пловдив членува. Това са клъстер "Тракия икономическа зона", клъстер "Информационни и комуникационни технологии- Пловдив", клъстер " Зелена синергия", клъстер "Мехатроника и автоматизация" и Аутомотив клъстер България.

От клъстер “Тракия икономическа зона” съуправителят доц. д-р Никола Добрев заяви, че особен акцент трябва да се постави на обучението на младите инженери.

Един от докторантите на ТУ в Пловдив е секретар на Студентския съвет Жулиен Жечев акцентира , че за студентите са много важни платените стажове във фирмите от региона и града.

Директорът на филиала проф.д-р Вълю Николов даде акцент на факта, че ТУ държи близки контакти с фирмите.

Заместник - кметът на Пловдив Стефан Стоянов акцентира на глада за инженерни кадри и посочи, че икономиката на Пловдив и региона годишно произвежда продукция  6 млрд. евро, като  3млрд. и 100 млн. са за производството.

Последно днес Стоянов е имал разговор с френска фирма, която работи в авиоиндустрията. При тях интересът е носочен към Пловдив.

На 27 май ще бъдат открити Дните на Техническия университет-София и ще започне петата международна научна конференция ТЕХСИС 2016, в която ще вземат участие учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия.
Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38