Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече пловдивчани ЗА „Дом за Пловдивската опера“

| обновено на 30.05.16 в 17:04

Инициативният комитет  на „Дом за  Пловдивската опера“ организира обществено обсъждане за напредъка на гражданската инициатива  в зала „Съединение“ на регионалния исторически музей – Пловдив. 


На срещата ще бъде  огласена информация за подписката за подкрепата на Дом за Пловдивската опера, за възможните места за неговото изграждане, както и за полезния опит  от изграждането на оперни сгради в други държави. 

Ще бъдат обсъдени и следващите стъпки, свързани с действията след изтичане на последния срок – 3 юни 2016-та за събиране на подписи в подкрепа на инициативата.  

От инициативния комитет уточняват, че всеки пълнолетен гражданин, имащ предложения, свързани с  идеята, може да ги направи в писмен вид. 

Формуляри има на разположение в Дома на културата „Борис Христов“, Концертна зала, Билетния център на Главната улица и на местата, указани във фейсбук-страницата на инициативата „Дом за Пловдивската опера“ и по време на артистичните прояви на Опера Пловдив. 

Подписи ще се събират и по време на общественото обсъждане.

Часове преди началото на общественото обсъждане директорът на Държавна опера - Пловдив доц. Нина Найденова, заяви в интервю за Радио Пловдив, че за музикантите в културната институция новата сграда за Пловдивската опера не е мечта, а необходимост като оздравителен план на града. 

На прага сме на Европейска столица на културата, а една столица на културата не може да няма сграда за истинска професионална култура. Пловдивска опера е най-големият извънстоличен културен институт в града, чийто състав е над 230 души и голяма част от програмата на 2019-та година ще бъде за реализиране на международни проекти с Пловдивска опера. Затова смятам, че моментът Пловдив да поиска сграда за своята опера е изключително точен, каза Нина Найденова.

Инициативния комитет, който се е заел с тази нелека задача, са достойни пловдивчани, добави  Найденова.

По думите й общинската управа не би могла да не застане зад подобна кауза за бъдещето на децата ни. Обществената подкрепа е важна, за да се припознае идеята не толкова за построяване на сграда на операта, колкото за това, идеята да бъде подкрепена от хората като необходимост на обществото от културен живот. Безспорно е, че Пловдив има самочувствие на град, в който се случват значими културни факти, каза още директорът  на Операта Нина Найденова. 

Колегите от катедра „Музика“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и студентите подеха от сърце инициативата. Градът е жаден за качествени представления, затова Операта трябва да има свой дом, заяви ръководителят на катедра „Музика“ доц. д-р Таня Бурдева.  Тя подчерта, че от около 10 години  в университета, който преди не се свързваше с обучение по изкуствата,  вече има търсени артистични специалности по музика и изобразително изкуство. В годините на духовен упадък младите се нуждаят от изкуство, защото възпитанието в нравственост се осъществява най-вече чрез изкуство, което бележи възраждане, голям интерес. Доказателство за това е чудесното развитие на специалностите в ПУ свързани с изкуствата и с реализацията на студентите  впоследствие почти на 100 процента, заяви доц. Бурдева.  Така, както студентите си имат Дом за обучение по изкуствата – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, би било чудесно и Операта да има своя дом, за да се получи завършен продукт и за реализацията на студентите – Дома на обучението – Университет и дом на Операта, подчерта още ръководителят на катедра „Музика“  доц д-р Таня Бурдева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56