Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Все повече пловдивчани ЗА „Дом за Пловдивската опера“

| обновено на 30.05.16 в 17:04

Инициативният комитет  на „Дом за  Пловдивската опера“ организира обществено обсъждане за напредъка на гражданската инициатива  в зала „Съединение“ на регионалния исторически музей – Пловдив. 


На срещата ще бъде  огласена информация за подписката за подкрепата на Дом за Пловдивската опера, за възможните места за неговото изграждане, както и за полезния опит  от изграждането на оперни сгради в други държави. 

Ще бъдат обсъдени и следващите стъпки, свързани с действията след изтичане на последния срок – 3 юни 2016-та за събиране на подписи в подкрепа на инициативата.  

От инициативния комитет уточняват, че всеки пълнолетен гражданин, имащ предложения, свързани с  идеята, може да ги направи в писмен вид. 

Формуляри има на разположение в Дома на културата „Борис Христов“, Концертна зала, Билетния център на Главната улица и на местата, указани във фейсбук-страницата на инициативата „Дом за Пловдивската опера“ и по време на артистичните прояви на Опера Пловдив. 

Подписи ще се събират и по време на общественото обсъждане.

Часове преди началото на общественото обсъждане директорът на Държавна опера - Пловдив доц. Нина Найденова, заяви в интервю за Радио Пловдив, че за музикантите в културната институция новата сграда за Пловдивската опера не е мечта, а необходимост като оздравителен план на града. 

На прага сме на Европейска столица на културата, а една столица на културата не може да няма сграда за истинска професионална култура. Пловдивска опера е най-големият извънстоличен културен институт в града, чийто състав е над 230 души и голяма част от програмата на 2019-та година ще бъде за реализиране на международни проекти с Пловдивска опера. Затова смятам, че моментът Пловдив да поиска сграда за своята опера е изключително точен, каза Нина Найденова.

Инициативния комитет, който се е заел с тази нелека задача, са достойни пловдивчани, добави  Найденова.

По думите й общинската управа не би могла да не застане зад подобна кауза за бъдещето на децата ни. Обществената подкрепа е важна, за да се припознае идеята не толкова за построяване на сграда на операта, колкото за това, идеята да бъде подкрепена от хората като необходимост на обществото от културен живот. Безспорно е, че Пловдив има самочувствие на град, в който се случват значими културни факти, каза още директорът  на Операта Нина Найденова. 

Колегите от катедра „Музика“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и студентите подеха от сърце инициативата. Градът е жаден за качествени представления, затова Операта трябва да има свой дом, заяви ръководителят на катедра „Музика“ доц. д-р Таня Бурдева.  Тя подчерта, че от около 10 години  в университета, който преди не се свързваше с обучение по изкуствата,  вече има търсени артистични специалности по музика и изобразително изкуство. В годините на духовен упадък младите се нуждаят от изкуство, защото възпитанието в нравственост се осъществява най-вече чрез изкуство, което бележи възраждане, голям интерес. Доказателство за това е чудесното развитие на специалностите в ПУ свързани с изкуствата и с реализацията на студентите  впоследствие почти на 100 процента, заяви доц. Бурдева.  Така, както студентите си имат Дом за обучение по изкуствата – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, би било чудесно и Операта да има своя дом, за да се получи завършен продукт и за реализацията на студентите – Дома на обучението – Университет и дом на Операта, подчерта още ръководителят на катедра „Музика“  доц д-р Таня Бурдева.


Още от категорията
Снимка личен архив

Невен Иванов за уроците по родолюбие

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 г. и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото...

публикувано на 05.10.22 в 16:09

Великите европейци - Грегор Мендал

Генетиката, науката за носителите и механизмите на наследствеността, се разви бързо през последните 70 години. Едната основна точка по този път е през 1953, когато Уотсън и Крик откриват Двойната спирала - структурата на ДНК, другата е през 2003, когато бяха  разчетени 85 на сто от човешкия геном. Това отваря огромни възможности в сфери от..

публикувано на 05.10.22 в 10:13

Музеят в Пазарджик представя изложба за Балканските войни

В централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.  Експонирани са оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея.  Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от..

публикувано на 05.10.22 в 07:18

"Децата и джаза" в Цар Симеоновата градина

„Децата и джаза“ е името на инициативата, която се осъществява  за първи път в Пловдив на сухите фонтани в Цар Симеоновата градина с цел да подпомогне  младите таланти, имащи желание да импровизирата заедно с утвърдени джаз музиканти. Концертът е отворена сцена с образователна цел, без възрастови ограничения и с възможност за интеграция в..

публикувано на 05.10.22 в 07:14

"Улични балади" в Къщата на Енчо Пиронков

Трима швейцарски музиканти  и трима творци от България ще интерпретират с инструменти и глас художествени текстове от съвременни български и швейцарски писатели в Постоянната експозиция на Енчо Пиронков към Градската художествена галерия.  Двучасовият музикален  пърформанс „Улични балади“ е по едноименния проект на швейцарския ансамбъл..

публикувано на 04.10.22 в 06:39