Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши леко прогнозите си за инфлацията през 2016-а с оглед рязкото поскъпване на петрола

Драги отново обеща, че банката ще запази текущите или по-ниски лихви за продължителен период от време

Снимка: Капитал

На пресконференция след края на днешното заседание на ЕЦБ, на което централната банка запази без промяна основните си лихвени ставки, гуверньорът Марио Драги отново подчерта, че лихвените нива ще останат в настоящите, или в по-ниски нива за продължителен период.

В същото време ЕЦБ направи известна възходяща ревизия на своите прогнози за инфлацията и за икономическия растеж на еврозоната през настоящата година с оглед на рязкото поскъпване на петрола и по-доброто представяне на икономиката в региона през първото тримесечие.

Екипът икономисти на ЕЦБ вече очаква растеж на БВП на еврозоната от 1,6% през настоящата година - над предишна прогноза от март за растеж с 1,4%. ЕЦБ запази без промяна прогнозата за икономически растеж през следващата година на ниво от 1,7% и намали леко очакванията си за растеж през 2018-а година до 1,7% от 1,8%.

В същото време централната банка повиши слабо прогнозата си за инфлацията в еврозоната през 2016-а година до 0,2% от 0,1% през март. За следващите две години ЕЦБ запази без промяна своите очаквания за повишение на инфлацията съответно с 1,3% и с 1,6%. Това означава, че дори през 2018-а година инфлацията в еврозоната ще остане под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 процентни пункта.

Въпреки възходящата ревизия на прогнозата за икономическия растеж през настоящата година, шефът на банка Марио Драги подчерта, че остават рисковете за по-слабо от очакваното повишение на БВП на еврозоната. Гледайки напред, ние очакваме икономическото възстановяване да продължава да бъде със сдържано, но стабилно темпо. Възстановяването на страните от еврозоната ще бъде ограничено от по-слабите растежни перспективи на развиващите се пазари, от необходимата корекция на финансовите баланси в редица сектори и с оглед на мудното темпо при прилагането на структурните реформи, заяви на пресконференцията "Супер Марио".

Драги подчерта за пореден път, че предприеманите от ЕЦБ мерки ще останат в сила за продължителен период от време, тъй като те спомагат за намаляване на цената на кредитите на фона на много ниското инфлационно развитие. Той отново повтори и своята "мантра", че ЕЦБ е готова да използва всички свои налични инструменти, за да осъществи мандата си за повишение на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Марио Драги също така отбеляза, че предстоящият на 23-ти юни референдум във Великобритания относно нейното по-нататъшно членство в ЕС представлява един от важните рискове за икономическия растеж в еврозоната. Той подчерта, че Обединеното кралство би трябвало да остане в рамките на съюза, като от това ще спечелят и двете страни. Шефът на ЕЦБ обаче посочи, че банката е готова за какъвто и да е изход от британския референдум и че ще предприеме необходимите действия, ако види нежелано затягане на финансовите условия при евентуален сценарий Brexit.

На въпрос за Гърция, Драги отбеляза, че ще е необходимо още едно заседание, преди ЕЦБ да вземе решение за възстановяване на достъпа на гръцките търговски банки към осигуряваното от нея евтино банково финансиране посредством провежданите редовни седмични репо-аукциони. Трябва да се има предвид, че през февруари 2015-а година ЕЦБ взе решение да спре приемането на гръцки държавни облигации като обезпечения при предоставяните от нея краткосрочни заеми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!