Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Площад България" на Мирела Иванова с премиера в Пловдив

„Площад България” e най-новата книга с публицистични есета на Мирела Иванова, написани в периода 2003 до 2016 г. и наречени от авторката „високи патоси и всекидневни притчи”. Мирела Иванова ще участва в "Пловдив чете" на 8 юни с премиера на книгата, а "Точно днес" ни поканва с въпроса: "А защо никой не пита #Кои?"

Добре познати на слушателите на „Дойче Веле”, есетата вече тръгват и към българските читатели.

Издателят на книгата Стойо Вартоломеев я определя като „историография на преходните години и наръчник за това, какво не е трябвало да се прави през последните 13 години в България”. Социологът доц. Боян Знеполски допълва, че писателката възстановява в творбите си „ние” на колективната отговорност - „нашите политици” и „нашата агресия”.

Мирела Иванова е тъжният, яростен, смеещ се през сълзи свободен човек, който се грижи ежеседмично и за нашите лични и общи свободи! – допълва портрета на авторката проф. Михаил Неделчев, озаглавил специалния си послеслов към книгата й „Поетесата Мирела Иванова като публицист”.

Мирела Иванова ще говори за книгата си „Площад България” в Пловдив на 8 юни в книжарница "Хермес-Централ".

Представя: Красимир Димовски

Снимка

Още от категорията

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

публикувано на 26.02.21 в 10:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21

"Фонтанът с ябълката" може да е новият символ на Пловдив

45-ма творци и общественици от Пловдив, между които Теодосий Спасов, Нери Терзиева, Любозар Фратев, художниците Ангел Гешев и Вихра Григорова, адвокатите Емилия Недва и Михаил Екимджиев, архитектите Валентин Маринов и Михаил Богданов, проф. Мария Шнитер и други, подкрепиха с подпис идеята на земеделския производител Красимир Кумчев и скулптора..

публикувано на 25.02.21 в 11:43