Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив чете" надмина себе си,а наградите "Хр.Г.Данов" са надолу!

Собственикът и издател на "Хермес" Стойо Вартоломеев, коментира за Радио Пловдив  качествата на завършилия фестивал "Пловдив чете", както и включените в него национални награди за принос в книжовната култура "Хр.Г.Данов" : наградите като цяло, носителят на голямата награда за цялостен принос - Иван Гранитски , както и  присъдената на книжараници "Хермес" национална награда "Христо Г.Данов" за принос в книжовната култура в категорията  Книгоразпространение.

Фестивалът "Пловдив чете" тази година, организиран от Божана Апостолова, надмина себе си. С това кратко изречение , издателят от Хермес, рецензира качествата на организирания от Апостолова и "Жанет 45",  фестивал на книгата. 

За присъдената на Иван Гранитски,/  литературен критик и директор на издателство "Захари Стоянов"/  голяма национална награда "Хр.Г.Данов" за цялостен принос в книжовната култура, Вартоломеев заяви: Иван Гранитски се бори от 20 години за  защита на българското слово, от 15 години той обикаля България, издава тонове литература и е голям поддръжник на българското слово и писатели. Около него гравитирт едни от най-добрите ни български писатели. Другото, къде е бил, какво е работил, мене не ме интересува. Вартоломеев допълни, че тази награда, за разлика от другите,в деветте категории,които се журират, се определя лично от министъра на културата, и той има правото да я присъжда на когото реши.

Но като цяло, националните награди "Хр.Г.Данов" вървят по стълбата надолу, каза издателят. От деветимата наградени, половината не дойдоха да си получат наградите,  нито бяха уполномощили някого да направи това, което означава, че самите те не ги ценят. Те не уважават тези награди.  И те останаха срамно там.

Аз съм доста опониращ елемент за тези награди, каза Вартоломеев, и това е известно. Според него, трябва да се промени начина и формата им,  за да станат обществено значими и запомнящи се. Сега има хибридност в наградите

Според Вартоломеев, не е уместно и  министри да са членове или председатели на журито, защото един министър не може да прочете толкова, колкото професионалистите, каквито в този случай са  преводача Георги Ангелов и проф. Цочо Бояджиев.

За присъдената на издателство "Хермес награда в категорията Книгоразпространение, Вартоломеев заяви, че приема наградата като чест за него и за издателството. И дарява паричния и еквивалент от  две хиляди лева  като първа вноска на  замразения преди около десетина години проект Мемориал на духовността,  замразен, въпреки гласуваните от Общинския съвет на Пловдив  за изграждането му 10 хиляди лева.  Но ако не ни бяха номинирали, аз нямаше да дойда на церемонията. Затова и издателствното нямаше свои номинации.

Цялото интервю със Стойо Вартоломеев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27