Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сероводородът в Черно море може да ни даде ток за 200 години напред

Технология за добив на ток от сероводород от Черно море разработва научен екип на Института по инженерна химия при БАН, ръководен от професор Венко Бешков.

Пред Радио Пловдив той обясни, че технологията включва горивото да попадне в горивна клетка като при химическата реакция се отделя  енергия, която се превръща в електрическа. Нещо като акумулатор, но в нашия случай се работи непрекъснато и няма опасност от изчерпване, обясни проф. Бешков.

Цената на една водородна инсталация може да стигне до 500 хиляди долара като тя зависи от капацитета й. При нашите опити постигнахме КПД между 60 и 90 процента на инсталацията, но проблемът са малките мащаби, които на този етап захранват часовник. 

Това, което трябва да постигнем са по- големи мощности и сила на тока. Ако захраним двигател, ще можем да захраним и електроразпределителната мрежа, каза професорът. Не използваме опасни химикали, които биха замърсили морската вода. Няма опасност за екологичното равновесие на водата, гарантира още той.

Чудовищни са количествата сероводород в Черно море – над 4,6 милиарда тона като всяка година се натрупват нови количества, обясни ученият. По думите му, тези запаси могат да задоволят енергийните потребности на България за 200 години напред.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35