Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания ще се качват на втория етаж на ГХГ със специален робот

Градската галерия- Пловдив спечели финансиране от Агенцията за хора с увреждания на свой проект за закупуване на стълбищен робот с гумирани гъсенични вериги, снабден с подвижни рампи за лесно качване на всякакъв вид инвалидни колички върху него. Транспортьорът има електронна защита, която не позволява той да бъде задвижен, ако специалният му колан не е правилно закопчан.

С помощта на съоръжението стълбите към втория етаж на Залите за временни изложби в Градската художествена галерия на ул.„Княз Александър I“№15, вече няма да са непреодолимо препятствие за почитателите на изкуството с двигателни проблеми. Досега те можеха да разглеждат картините само на първото ниво.

Подемно съоръжение не изисква архитектурно преустройство на сградата на Галерията, защото роботът се изкачва по стълби самостоятелно. Това е от особена важност, тъй като постройката е паметник на културата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46