Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори път- сливането на "Свети Пантелеймон" и Белодробна не се състоя

Съветниците на Пловдив на второ заседание на местния парламент не приеха сливането на Белодробна болница с МБАЛ „Свети Пантелеймон“.

„За“ трябваше да гласуват 39 съветници, но отново от БСП и ПФ отказаха да подклепят обединението на двете лечебни заведения.

По този повод кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че Христо Марков едва на третия път е успял да стане олимпийски шампион, и така ще бъде и с това предложение. Кметът обясни още, че това е единствено разхищение на средства от бюджета на Пловдив, защото се плаща пълна работна заплата на настоящия директор на Белодробна болница без да има реална дейност.

От своя страна Николай Радев, лидер на групата на БСП каза, че според тях на Пловдив е нужна болница с подобен характер, защото все още туберкулозата остава заболяване, което се открива често.

Съветниците единодушно решиха да отделят 300 000 лева от бюджета на Пловдив за премахването на компрометираната контактна мрежа на тролейбусния транспорт.

Кметът обяви, че това ще стане до 2 месеца, като първо ще изберат фирма изпълнител. Общината ще си възстанови средствата от фалиралото дружество с искове. Общината е вторият по големина кредитор на „Градски транспорт“ на Ангел Батаклиев след НАП. Тотев подчерта, че двете невралгични точки са мрежата до Сточна гара и Чифте баня.

Днес с 28 гласа „За“ бе приета Концепцията за пространствено развитие на Пловдив. Арх. Иван Делчев, автор на планирането, каза, че по този начин се разширява влиянието на община Пловдив върху общините Марица и Родопи.

Паралелно днес бе подменено озвучаването на залата, в която се провеждат заседанията на местния парламент. Кметът поръча на следващото заседание да е по-добро озвучаване отколкото днес, защото сериозно бяха затруднени дебатите в зала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38