Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Символична стачка на "Викинг"-ите става ефективна

| обновено на 16.06.16 в 15:26

Едночасова предупредителна стачка започват следващата седмица работниците в датската фирма „Викинг“, базирана до пловдивското село Радиново. 

Те настояват за увеличение на заплатите, които не са променяни от няколко години и са средно около 600 лева.

И в момента работещите във фирмата са в символична стачка и носят на реверите си лентички с българския трикольор, съобщи лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев. Той уточни, че 100 души вече са подкрепили подписката за обявяване на стачка, тече и втора подписка за избор на стачен комитет. 

Кръстев обясни още, че 86 от всичките 152-ма работници във фирма „Викинг“ са наети като общи работници. От вчера фирмата се проверява от Инспекцията по труда в Пловдив. Сигналът е подаден от работниците към КТ „Подкрепа“, откъдето е препратен в инспекцията. 

Чрез анкети с работниците се установява дали има разминаване между действителната работа, която извършват работниците, и посоченото в длъжностните им характеристики. Ако се установи такова разминаване, ще бъде уведомена Националната агенция по приходите, тъй като чрез изплащането на по-ниски заплати и осигуровки на работниците се ощетява бюджетът, а работодателят плаща и по – малки данъци, обясни Атанас Кръстев. 

Той подчерта, че продължава практиката чужди работодатели да пренасят производството си у нас заради евтина работна ръка. Същевременно, фирма „Викинг“ произвежда лодки и корабно оборудване, работи се с лепила, затова към работодателя има допълни изисквания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, както и за допълнителни плащания на работниците.

Не е решен и проблемът с пътуването на работниците до фирмата. Повечето от тях са от близките села или от Пловдив, но плащат със собствени средства пристигането до работното си място. 

Снимка
В момента тече процедура на колективен трудов спор, тъй като при преговорите за сключване на колективен трудов договор, представителите на работодателя са отказали да изпълнят съществени искания на работниците, каза още Атанас Кръстев.
Датската компания "Викинг лайф-сейвинг екуипмънт" специализира в областта на морската безопасност. Тя произвежда спасителни салове и лодки, спасителни жилетки, водолазни костюми и корабно оборудване. Компанията има производствени предприятия в Дания, Норвегия, Тайланд и България
Снимка
На българския пазар датската фирма стъпва в началото на 2014 година. Тогава част от производството е пренесено в България. Наета е сграда в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, привлечени са местни работници, пренесено е производствено оборудване. Изпълнителен директор на българския клон на компанията "Викинг лайф-сейвинг екуипмънт продъкшън БГ" е Кристина Винклер.
А отговорът на въпроса защо датската компания построи завода си край Пловдив е икономическата изгода. Тя се измерва с евтината работна ръка и плащане на по - ниски данъци и такси към държавата. Потвърждава го стачната готовност на работещите във фирмата.
Снимка
Още от категорията

Управляващите решиха 0% ДДС на хляба, 20% ръст на пенсиите и отстъпки за гориво

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната..

публикувано на 18.05.22 в 10:45

Зам.-министър се среща с протестиращите в Белащица

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов се срещна с членове на Инициативния комитет на протестиращите в село Белащица и с представители на фирмите „Холсим“ и „Европейски пътища“. На срещата в областната управа присъства и зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев.  Поводът за срещата са продължаващите протести в Белащица. До..

публикувано на 18.05.22 в 10:42

ВиК ремонт затваря част от ул. "Даме Груев" в район "Южен"

Заради авариен ремонт на магистрален водопровод  се наложи спиране на движението на моторни превозни средства по ул. „Даме Груев” в участъка от ул. „Пере Тошев” до ул. „Охрид”.  Очаква се пътят да бъде отворен в 15:00 ч. Определен е временен маршрут на автобусите по линия №37 от градския транспорт”, информират от ОП „Организация и контрол на..

публикувано на 18.05.22 в 10:28

Междуградските автобуси спряха, градският транспорт в Пловдив работи

Спрени са всички автобуси от автогара Юг в Пловдив . Заради протеста не се издават билети за курсовете по всички направления до 17 часа.  Част от пътниците останаха изненадани от новината за протеста на превозвачите и търсиха алтернативен превоз. Телефоните на автогарата непрекъснато звънят за информация какво се случва с автобусите...

публикувано на 18.05.22 в 10:27

Камиони протестират на Асеновградско шосе, движението не е спряно

Камиони започнаха да се събират на Асеновградско шосе още преди обявения час за протеста в 9.30 часа. Шофьорите поставят плакати с надпис "Национален протест" и трибагреници върху камионите .  В началото имаше 10-тина камиона. Те се нареждиха в крайната дясна лента на входа към Пловдив от Асеновград, след кръговото кръстовище с околовръстното шосе...

обновено на 18.05.22 в 10:25