Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растат ивестициите в имоти, вдигат се и цените им в Пловдив

Изминалата 2015 година беше под ефекта КТБ. Много пари се освободиха и тези пари се инвестират в недвижими имоти. Купува се всичко – качествено и некачествено и имотите изчезнаха от пазара. Отдлено банките свалиха лихвите и така покупката на имоти стана много атрактивна - сподели Чавдар Марев, собственик на агенция за недвижими имоти.

Цените тръгнаха нагоре и достигнаха ръст от 5 процента като прогнозата е да има още 5 процентен ръст. 80 процента от сделките са „на зелено“. Светът се движи от алчност и страх. Явно в момента сме под влияние на алчността. Районът около Новотела, медицинска академия, МУ, защото тази година се очакват 400 английски студенти да дойдат да учат във ВУЗ-а.

На хубава локация продажната цена не може да падне под 800 евро на квадратен метър. При наемите се търсят от студио до едностаен апартамент, по възможност обзаведени – тогава цената е между 250 и 320 евро.

Има две тенденции – покупка в центъра, но с трудности при паркирането и замърсен въздух, а другата е в селата около Пловдив.

2 милиона евро е най- скъпият имот в Пловдивския Бевърли хилс.

Недостатъкът в новите жилища е високата цена на общите части – от 12 до 13 процента, а в големите комплекси – до 40 на сто.

Колкото и да е странно панелните жилища имат много добра реализация на пазара, защото имат ниска цена – 28 – 30 хиляди евро за три стаи, освен това офертите на банките за панелките са много изгодни.

Големите жилища са твърде скъпи, всички искат да живеят в такова, но не могат да си го позволят. Много атрактивни са новите комплекси в Пловдив и това стимулира предприемачите да строят и нови.

Бизнес имоти – ресторанти много се търсят, но няма оферти, офиси много се търсят, но в офис сгради с добра локация и паркинги. Това е причината за строителството на нови офис сгради от клас А.

Клиентите търсят добра локация, добра квадратура и на добра цена, но винаги казвам на клиентите си, че едно от тези неща трябва да куца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17