Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Петдесетница

| обновено на 19.06.16 в 09:11

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. 

Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Младежът с дрога за 150 000 лв остава в ареста

Младежът, хванат с почти 5 кг. наркотик на пазарна стойност около 150 хиляди лева, остава в ареста – реши Пловдивският Окръжен съд.  24-годишният Костадин Генчев бе заловен след наблюдение при полицейска акция на 24 август. Крупното количество синтетичен канабиноид бе открит след обиск на жилището му.   Стоката е била пакетирана и разпределена за..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

ОДК организира курсове по български език за украинчета

Общински детски комплекс в Пловдив организира курсове подготвителни курсове по български език за деца от Украйна. Обучението е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН и е подкрепено от Министерството на образованието и науката. Курсовете са 60 учебни часа и целят да подготвят децата от Украйна за старта на новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:37

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18

Нов център ще предоставя комплексни услуги в "Източен"

Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив ще предоставя безплатно подкрепа за живеещите в района. Той беше открит Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката и от ресорния заместник-кмет Николай Бухалов.  В новия център ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни,..

публикувано на 27.08.24 в 12:15

Тийнейджър е задържан с фалшиви евробанкноти

Непълнолетен младеж бе задържан в Пловдив при опит да плати с фалшива евробанкнота в заложна къща. 17-годишният криминално проявен тийнейджър заплатил с подправена банкнота от 200 евро в заложна къща в областния град. Отзовалите се на сигнала служители от Второ РУ задържали извършителя, а при последвалия обиск от него са иззети 6 банкноти със..

публикувано на 27.08.24 в 12:09