Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДДС за книги и учебници в Полша - 5%

Елжбиета Калиновска - заместник-директор на Националния институт за книгата - Варшава

Европейската столица на културата 2016 г. -  град Вроцлав през тази година се оказва фокус и на друга културна инициатива със световна тежест – четвъртият по големина полски град бе избран от ЮНЕСКО за Световна столица на книгата. 1640 събития, свързани с представяния на книги, срещи с 4000 автора предвижда деловият дневник на литературния форум. 


 Световната столица на книгата на ЮНЕСКО е едно от ключовите събития в областта на литературата, поставящо в епицентъра на световния интерес не само литературата и словото като феномен на нашата цивилизация, но още -  и начина, по който е структуриран и действа литературният пазар, включващ и писателите,  и библиотеките, и издателите, и книжарниците.  Обективна реалност на времето е, че литературата днес се оказва в губеща позиция в конкуренцията с такива области като киното и музиката. Затова идеята за световната столица на книгата в този контекст е заредена с надеждата тя  да се превърне в импулс за засилване позицията на литературата, както и на разбирането и възприемането на цялостния литературен процес.

 Свидетелство за това, че усилията на държавата за издигане престижа на полската книга и на полските автори не са кампанийни, а  последователни и  целенасочени не само заради тазгодишното домакинство на Вроцлав, е дейността на държавните институции свързани с книгата.  В рамките на годишен бюджет от 45 млн злоти намиращият се в полската столица Варшава Културен  институт „Адам Мицкевич“  работи за популяризирането на полските автори извън граница. Акцент в програмата му тази година е  промотирането на  полски творци и филми в Бразилия.  За последователната политика на държавата, подкрепящата книгоиздаването свидетелства 5%-ят данък ДДС. Издателите  сами определят цените на книгите. В момента се реализира проект, според който до 2020 г. трябва да бъдат изградени нови библиотеки. Предвиденият бюджетза целта е  150 млн злоти.

 Във впечатляващата с архитектурата си сграда на  двореца на културата  във Варшава  - знаков паметник от времето на соца с привнесен готически дух, макар и сътворен от руски архитект в артистичен еклектичен стил, се намира Националният институт на книгата. Финансираната от МК институция работи в две основни направления – популяризиране на полската литература в чужбина и популяризиране на четенето в Полша. Дейността му е аналогична с тази на испанския институт „Сервантес“, на Френския културен институт, на Гьоте институт, които работят за популяризиране на националните литературни постижения зад граница. Негова задача също е и да следи да не бъдат нарушавани авторските права, както и да подпомага издаването на преводите на около 200 книги на полски автори годишно. Заместник-директорът на института за книгата Елжбиета Калиновска подчерта, :Институтът подкрепя  издаването на книгата до момента, в който тя стигне до читателите. Ако някой преводач  хареса публикувана в издавания от Института каталог, той може да получи финансова помощ за превода си.. Програмата е насочена към преводачи на полски книги. Издателите получават финансиране до 100%, заедно с уреждането на авторските права.  На всеки  четири години институтът на книгата провежда конгрес на преводачите на полска литература, който е единственият по рода си в света.

Приоритетно в Полша се превеждат повече съвременни автори, отколкото класическа литература. Излизащите нови заглавия на книги са около 30 000 годишно . В този контекст обаче вписваме и резултатите от едно проучване направено по поръчка на библиотеките. Около 63% от поляците през миналата година не са прочели нито една книга.  Сред участниците в проучването преобладават възрастните хора. Читателите на електронни книги пък са едва 2% от активно четящото население. Обяснение за факта може би трябва да търсим в това, че данъкът за електронните издания, които се приемат не толкова като книга, а като услуга, е висок -23%, почти толкова, колкото у нас е ДДС-то за книгите и за учебниците. Тема, с която можем да си отговорим на въпроса „Къде сме ние“?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през юни. 392 стр., ок. 5А,..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24