Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвропейската цивилизация е тръгнала от Слатина

Снимка: БГНЕС

Доказателството, че  в българските земи се е развила първата европейска цивилизация, е от неолитното селище Слатина в София в едноименния квартал, където археолози откриха най-големите постройки в Европа от времето на неолита. 

Това съобщи за Радио Пловдив археологът от Националния археологически институт с музей към БАН  проф. Васил Николов, отговарящ за разкопките на неолитното селище в столичния квартал „Слатина” . 

Това едно от най-ранните селища на европейските скотовъдци в Европа, когато става заселването в тази част на континента - Балканите. Тук възниква първата европейска цивилизация със свой облик. От днешните български земи тръгва цивилизацията към средна и западна Европа. Докато преди 10 години имаше дискусия на тази тема и трудно се възприемаше такава концепция, сега вече има доказателства.

Преди няколко дни археолозите попаднаха на останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха размери. 

Дължината им надхвърля 22 метра. Засега на Балканите, а с това и в Европа, от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация, обясни проф. Николов.

Новите радиовъглеродни дати потвърждават възрастта на селището, определяна и досега на пълни 8000 години.

Според него нашите прадеди са били не само добри животновъди, но и добри строители и можем да говорим дори за добра развита архитектура. 

Видът на тази голяма къща с разчупен план показва, че е било голямо предизвикателство на тогавашния архитект да изгради покривната конструкция, която трябва да издържи във времето, обясни археологът.

Тази цивилизация е имала около 2000 г. живот, стига изключително развитие и скоро след своя апогей на културата,  сякаш изчезва с магическо перо. Тезата  за това са съществените климатични промени в 5-тото хилядолетие преди Хр. от север на юг. Става въпрос за засушаване, земеделието умира и хората, изгубили поминака си стават полуномади и тръгват по територията на Балканите между Карпатите и Бяло море. Това продължава най-малко 1000 години, а след това тези хора се връщат на стари си землища, разказа ученият

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12