Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дърветата в "Южен" са 60-годишни, внимателно!

Борислав Инчев - кмет на район "Южен"

Към момента  сигуацията е овладяна, улицата е разчистена, защото екипите на „ ОП „Градини и паркове“ от сутринта работят по раздробяване на листната маса,  уточни кметът на район „Южен“ Борислав Инчев.  Той коментира  инцидента на ул. „Пере Тошев“ в близост  до  кръстовището с ул. „Кичево“, при който камион със сливенска регистрация закачи  клони на  дърво.  


Следствие на това дървото, чието стъбло е видимо кухо, пада  върху кабината на камиона. За щастие шофьорът остана невредим.  По думите на Инчев  още  вчера при инцидента екипи на пожарната са се отзовали на място и са взели мерки за извеждане на дървото от пътното платно, прилежащите зелени площи и разфасоването му. 

Инчев  посочи, че администрацията на „Южен“ от няколко месеца работи по предотвратяването на подобен тип случки като  по всички  централни булеварди и улици от първостепенно значение, по които преминават  автобусите на градския транспорт и превозните средства, се предприемат мерки не само по повдигане на короните на дърветата, но и други, в съотвествие със ситуацията. Инчев уточни, че на бул. „Стамболийски“ преди месец се е наложило дори да бъде отстранен здрав чинар, чийто ствол е бил изместен към пътното платно с повече от 1,5 м. и автобусите на градския транспорт са започнали да закачат ствола на дървото. Той призова шофьорите на големи камиони да бъдат по-внимателни при преминаване на улици, които са вътрешноквартални, за да бъдат избегнати проблеми.

Инчев подчерта още, че зелената система в район „Южен“ е садена през 50-те, 60-те години на миналия век и в градски условия такива дървесни видове са вече към края на жизнения си цикъл,  докато в естествени горски условия продължителността им на живот може да достигне и 120 г.. Ето защо всяко от дърветата в района има своеобразен „паспорт“, в който е отбелязано кога е засадено и какви мерки през годините са предприемани спрямо него, с оглед на това то да бъде повредено. Всяка една авария на ВиК например може да доведе до нараняване на кореновата система на дървото и да го направи опасно, подчерта Инчев. 


Затова  кметството е предприело и планови поетапни и цялостни резитби на дървесната растителност по улиците „ Даме Груев“ и „Скопие“, за да бъдат предотвратени подобни инциденти. Продължаваме  след това по улиците „Георги Кондолов“ и „Кичево“, където са идентифицирани най-големите проблеми. По останалите улици в района  обстановката е ясна и не би следвало да има инциденти,  подчерта още кметът на район „Южен“ Борислав Инчев.


Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47