Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДСБ: Корупция тресе транспортния проект на Пловдив, Тотев да каже КОЙ?

| обновено на 05.07.16 в 17:14

Кметът на Пловдив Иван Тотев да отговори кой ще понесе отговорност за проваления Транспортен проект. За това призоваха от ДСБ на извънредна пресконференция . 

По думите на лидера на местната организация Йордан Иванов, управата на града дължи отговор на пловдивчани защо  е подписан приемо-предавателния протокол, защо е извършено  плащане  към фирмата изпълнител  и към 31 декември 2015 година общината е приела и подписала документ, че проектът е изпълнен, а системата и досега не работи. 

„Общината в качеството си на възложител по договора  не е защитила интереса на пловдивчани като неправомерно е разплатила сума по-голяма от 8 милиона лева и едновременно с това  се е лишила възможността да иска неустойка в размер на  над 81 хиляди лева на ден, както е по договор", допълни Иванов. Той уточни, че от сайта  на АОП се вижда, че на 28 януари 2016 година общината е публикувала информация, че договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт  е изпълнен в срок и в пълен обем, всички суми са разплатени, не се дължат суми и не са платени неустойки. 

„След като  системата за управление на градския транспорт не работи и за това местната управа имаше до момента 5 извинения -.НАП, шофьорите, които  саботират продажбата на билети, софтуерен проблем, токов удар и т.н  е крайно време Тотев да си изкара главата от пясъка и да спре да занимава пловдивчани с виновни експерти и  да каже кой ще понесе отговорност за пълния провал на проекта", категоричен е Иванов. 

От своя страна народният представител и зам.председател на ДСБ Атанас Атанасов коментира, че проблемът е сериозен и не е изключено да става въпрос за корупционна схема и раздаване на комисионни. “ Дадени са много пари, а работата не е свършена". Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители и да сезираме ОЛАФ чрез нашия евродепутат, заяви Атанасов.

Според ДСБ общината трябва да  предиви  претенция, ако се налага и по съдебен ред, и да защити в максимална степен парите на пловдивчани. Преди всичко обаче, кметът Тотев трябва да отговори „кой ще понесе отговорност за това деяние и чий подписи стоят под документите?“


Още от категорията

Двама превозвачи и шефове в ОКТ с обвинения за източване на милиони левове

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми собственици на транспортни фирми и общински служители за финансови злоупотреби при усвояването на пари от субсидии за градския транспорт.  Собственикът на Хеброс Бус Весевлин Дошков и Иван Чолаков от „Автотранс – Чолаков“ са обвинени  за документни измами в големи размери.  Освен тях..

обновено на 21.10.21 в 16:31

150 души в Пловдив на протест срещу зелените сертификати

На протест пред РЗИ в Пловдив, организиран от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, излязоха засегнати от новите мерки срещу ковид заразата. Сред протестиращите срещу задължителния зелен сертификат имаше собственици и персонал на  нощни клубове, магазини, молове, фитнеси, спортни зали.  Над 150..

публикувано на 21.10.21 в 16:31

Даниела Кършева беше областен управител само един ден

Ангел Стоев остава на поста управител на Пловдивска област, съобщиха от Областна администрация. Новината идва ден след като с правителствено решение  Ангел Стоев беше освободен от поста.  Припомням, че на негово място служебният кабинет назначи заместник- областния управител Даниела Николова-Кършева. Ден по-късно обаче има нова рокада, за която..

публикувано на 21.10.21 в 16:20

Заразата не отпуска хватката, Пловдив е в тъмночервената зона

364 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за 21 октомври, според данните в Единния информационен портал. 14-дневната заболеваемост е 532,41 на 100 000 души население.  Пловдив остава в тъмночервената зона. Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница се лекуват нови 32 пациенти, а на домашно лечение са 326. Сред..

публикувано на 21.10.21 в 15:20

Задържаха 34 мигранти на АМ "Тракия"

34 нелегални мигранти са заловени  от пазарджишката полиция в района на 75-ти километър от АМ „Тракия“.  Всички са били без документи.  Установено е, че бежанците са афганистанци, незаконно проникнали през българската  граница.  Край ханче „Церово“ полицаите открили изоставен бусът, с който групата е превозвана по аутобана. След бързо разследване..

публикувано на 21.10.21 в 14:38