Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП търси за президент обединяваща фигура с идеи

Снимка: cross.bg

БСП търси обединяваща фигура за президент и затова ще заложи на широк фронт за подкрепата й. Това коментира в интервю за Радио Пловдив Антон Кутев, председател на комисията, която проведе вътрешнопартийното допитване как партията да се яви на президентските избори наесен.

Вътрешнопартийното допитване на социалистите показа, че те дават мандат за обединение на левицата. Според 72 процента от участвалите в анкетата БСП трябва да се яви на предстоящите президентски избори в коалиция с други партии, а не самостоятелно. Освен това 84 процента от гласувалите социалисти са предпочели общи действия с партиите от коалицията "БСП лява България", 52 на сто с партия АБВ, 49 на сто с "Движение 21", а 36 процента с ВМРО. 
Над 100 000 души са гласували на нашето допитване и те са реални хора. Не съм изненадан от високата активност. Очаквах дори повече хора  да са отговорили на въпроса дали БСП да се яви заедно с „Атака“. Трябва да обърнем внимание не само на тези 52 %, които са гласували БСП да се яви заедно с АБВ на изборите за президент, а и на тези 48 %, които са против, коментира още Антон Кутев.

Той заяви, че е изненадан, че 13 % от социалистите са гласували за коалиция с ДПС, предвид незавидния имидж на движението през последните години.

По думите на председателя на комисията по допитването, нито Георги Първанов, нито Ивайло Калфин са обединяващи фигури.

Кандидат-президентът на Левицата трябва да е еднакво отдалечен от ръководствата на партиите, да обединява много слоеве, най-вече с идеи и политики. Трябва ни човек с визия, който да обединява лявото и дясното с общи каузи като например образованието. Трябва ни президент, който знае и отстоява своите приоритети, независимо от смяната на правителствата, който се бори за справедливост, не да привлече поредната голяма корпорация, коментира Антон Кутев. 

Името на кандата за президент на левицата ще бъде обявено на събора на Бузлуджа в края на месеца. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37