Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Общинските власти не могат да опазят пътищата си от нарушители

Проверка на Апелативна прокуратура-Пловдив е установила 94 нарушения на Закона за движение по пътищата в регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Хасково и Кърджали.  Най-много са своеволията в Пазарджишко – 48, където тежки строителни и селскостопански машини са замърсявали пътните платна с кал и строителни материали.

29 нарушения са хванати в Смолянсия регион. Те са концентрирани на територията на община Доспат, където е констатирано незаконно строителство върху общинска пътна мрежа, също там има и  26 случая на складиране на дървен материал върху общинска пътна мрежа.

Останалите нарушения – 11 в Старозагорско, в 3 в Хасковско  и 2 около Пловдивско са за липсващи табели с имена селища, поставяне на рекламни пана на непозволени места и в близост до пътното платно, изграждане на непозволени огради, които препречват движението.

На база на проверката прокурорите са направили извод, че няма механизъм за упражняване на ефективен контрол от страна на общинските власти по отношение на спазване на правилата за ползване на общинските пътища, установени в Закона за пътищата, Наредбата за специално ползване на пътищата и наредбите на съответните общински съвети. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС прие декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие единодушно и с аплодисменти предложението на "Браво Пловдив" Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив.  Темата обедини всички групи в общинския съвет и при гласуването нямаше нито против, нито въздъражли се.  Дебатите започнаха с изказването на директора на Регионалния археологиески музей Костадин Кисьов,..

обновено на 20.06.24 в 13:03

Липсват автобуси по шест линии в Пловдив, глобяват двойно повече за климатици

Драмата не е само с климатиците, шест линии от градския транспорт в Пловдив са разбити, сутринта от 150 автобуса са излезли 120 , съобщи директорът на общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“ Георги Стоилов, директор, като уточни, че линиите с  номера 99, 37, 29, 17, 27 и 113 работят с 85 процента от договорения брой автобуси...

обновено на 20.06.24 в 13:03

Такситата в Пловдив вдигат и дневната, и нощната тарифа

С по-високи минимални и максимални цени ще се движат такситата в Пловдив.  Промяната бе приета по време на днешната сесия на Пловдивския общински съвет с предложение, внесено от кмета Костадин Димитров, след постъпила подписка от Асоциацията на таксиметровите превовачи.  Минималната дневна тарифа вече ще е 1.19 лв., а максималната 1.80 лв./км.  Нощем..

публикувано на 20.06.24 в 13:01

Спасиха домашна кукумявка, заклещена в комин в Чешнегирово

Заклещена в комин птица от вида „домашна кукумявка“  (Athene noctua)   е освободена с помощта на експерти от РИОСВ - Пловдив.  Те реагирали на сигнал, подаден вчера по обед  на „зеления телефон“ на екоинспекцията от жителка на село Чешнегирово, общ. Садово. Тя е съобщила, че от четири дни в комина на двуетажната й къща е заседнала птица и всички..

публикувано на 20.06.24 в 11:40

От вторник променят движението на влаковете през гара Пловдив

БДЖ предупреждава за промяна в движението на влаковете през гара Пловдив . Тя влиза в сила от вторник - 25 юни , и е във връзка с изпълнението на следващата фаза от модернизацията на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникация в гарата. Заради започналата реконструкция на Бетонния мост в града  ще бъде..

публикувано на 20.06.24 в 10:18