Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканите трябва да бъдат интегрирани максимално в НАТО

Утре и в събота Полша ще бъде домакин на провежданата на всеки две години среща на върха на НАТО. Акцентът в обсъжданията ще бъде поставен върху осигуряването на стабилност на изток и юг и върху Афганистан.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини ще представляват Европейския съюз на срещата на върха.

Успоредно със срещата на върха председателят Доналд Туск и председателят Жан-Клод Юнкер ще се срещнат с президента на САЩ Барак Обама за среща на лидерите на ЕС и САЩ. ЕС и НАТО ще подпишат съвместна декларация.

Срещата, която започва утре във Варшава има своята специфика. Първо трябва да се вземат решения, гарантиращи сигурността на целия Алианс и най-вече на страните от източната част на Пакта, но също така НАТО трябва да отговори и на предизвикателствата, произтичащи от световния тероризъм и бежанската криза, Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

Прибалтика и Черно море са част от източния фланг на НАТО и гарантирането на сигурността на всички държави там е задължителна. Не случайно в прибалтийските страни ще бъдат разположени по хиляда човека от обединените сили на НАТО. 1000 човека не са нападателна сила, но пък имат въздържащ ефект. Според Божилов разполагането на тези части ще гарантира спокойствието на страните, които се чувстват застрашени. Оттам нататък можем да търсим и други взаимодействия - борба срещу тероризма и ограничаване на бежанския поток, добави той.

Русия и НАТО имат възможност за сътрудничество в много спектри на сигурността. Така че никой не търси конфронтации с Русия, търсят се гаранции, че няма да има по нататъшно анексиране и посегателство на територии, беше категоричен експертът по сигурност.

Според него България има нужда от повече учения в черноморски регион, има също така и интерес Балканите да не изпаднат от разширяването на НАТО, а да останат част от Северноатлантическия съюз. Ние трябва да защитаваме тази теза - максимално интегриране на Балканите в НАТО и всички форми на сътрудничество с нашите съюзници. 

Въпросът как НАТО противодейства срещу тероризма също ще бъде разгледан в Полша. Ще трябва да се споделя повече разузнавателна информация от съюзническите служби, за да се повиши ефективността на противодействието на тероризма, прогнозира Йордан Божилов.

Той коментира и идеята на ПФ за връщането на наборната военна служба. Според него тази идея е контрапродуктивна. По-добре е да се мисли как по-ефективно и добре да бъде разходван военния бюджет. Тоест правилното разпределение на бюджета е от ключово значение за България и армията ни, а не нейното депрофесиализиране, беше категоричен Йордан Божилов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12