Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски младежи ще учат и работят като строители и цветари

Снимка: БГНЕС

Роми от Куклен, Перущица и община „Марица“ ще работят в строителството и озеленяването и ще получават минималната работна заплата в продължение на половин година. 

 Това става възможно по проект  за професионална реализация за близо 400 хиляди лв. Европейските средства са по програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Целта е да се интегрират 100 ромски младежи, коите не учат и не работят, обясни Албена Костадинова от социална фондация „Инди Рома“. 45 души от Куклен и Перущица вече посещават курсове по строителство и цветарство, след което ще могат да работят за 6 месеца в тези сфери. 

По време на курсовете, които продължават месец и половина, участниците получават и  стипендия от 10 лв. на ден плюс транспортни разходи за пътуващите .

От август започва работата на обучените роми и до началото на следващата година те ще получават по 420 лева на месец. 

Търсят се още желаещи да се включат в обучението, което е за общо 70 души, обаче има трудности при набирането на кандидати от селата в община „Марица“, уточниха от кметството. 

В рамките на проекта са предвидени и дейности за връщане на 30 роми в образователната система. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15