Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно знаме ще посреща участници и гости на Роженския събор

| обновено на 14.07.16 в 12:30

На финалната права е подготовката за най-мащабното фолклорно събитие в България – съборът „Рожен - 2016“. 

В сърцето на Родопа планина на Роженските поляни ден преди откриването на събора ще бъде поставено знамето, което ще се простира на близо 8 декара площ. 

Знамето е дълго 26 метра и широко 300 метра. Тежи повече от 700 килограма. През следващите три дни то ще събере всичко българско на едно място. 

Председателят на сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" призова:

Знамето не е място, където се върви през него, където се спускаме и се търкаляме. Точно поради тази причина се накъса флагът и се наложи да го приберем. Знамето може да се снима като фон, да застанеш под него, пред него. 

Сцените, ресторантите, палтаки, водоноски и санитарни системи вече са разположени на Роженските поляни. 

Зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров уточни, че товарния трафик по време на събора ще се отбие през Кричим, Михалково, Девин, Смолян и през Кърджали, Ардино и Смолян. 

Община Смолян осигурява обществен транспорт за Роженския събор. Автобусите ще тръгват от 8.30 часа от автогара "Устово" и ще се движат на всеки 15 минути при запълване на капацитета на превозното средство. Цената на билета е 2 лв. в едната посока /Устово-Рожен/.

На 15 и 16 юли /петък и събота/ последният автобус от вр. Рожен е в 24.00 часа и ще пътува до кв. "Каптажа". Последният автобус от кв. "Устово" в посока към Рожен е в 23.30 часа. Последният автобус от Рожен към "Устово" на 17 юли /неделя/ е в 19.00 часа. 

По направлението Смолян - Пампорово - Рожен, хората могат да ползват и редовните автобуси по утвърдените транспортни схеми, които заминават на всеки час. 

Автобусите от Пампорово към Рожен ще тръгват от паркинг пред хижа "Студенец", "Замъка", "Снежанка" и "Дан Мар". Първият автобус от Пампорово е в 8.54 часа, а цената на билета също е 2 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51