Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стратегията на новата война е несигурност, страхът е оръжието й

| обновено на 18.07.16 в 14:24

Светът живее в ситуация на несигурност и страх и за съжаление днес успешни са онези лидери, които умело създават кризи, поддържат тази несигурност и манипулират обществата- каза в интервю за Радио Пловдив политологът  проф. Анна Кръстева.

Стратегията на новата война е несигурност, страхът е нейното оръжие.

 Създава се спирала на страх. Това е цивилизационна война- казва още политологът.

Анна Кръстева цитира турският президент с репликата му "Превратът е дар от Бога",  с която той оправда пред народа си непропорционалните мерки и с които потушава всяко опозиционно поведение. 

Лидери като Ердоган в Турция показват като по учебник как се употребяват превратите, как служат за саморазправа с опонентите, как на практика работи политологичният термин "празен символ". 

Тезата на проф. Кръстева за новата война и нейните оръжия  чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:

Още от категорията

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40
Богдан Милчев

Искат одит за безопасност на пробива на Водната палата

Експертите на Института по пътна безопасност ще дадат оценка на доклада с изходните данни на проекта за пробив на Водната палата. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на УС на неправителствената организация Богдан Милчев, който вчера присъства на първата копка на проекта. Той обясни, че е получил лично покана от пловдивския кмет..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак..

публикувано на 06.10.22 в 10:53

Марица трябва да бъде почистена за 2 месеца

"Отпуснатите от държавата 1,5 милиона лева за почистване на коритото на река Марица в Пловдив трябва да бъдат изразходвани в следващите 2 месеца, за да сме подготвени за зимно-пролетния сезон с повече валежи", каза по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. "Те бяха отпуснати от предишното служебно правителство и до момента не са..

публикувано на 06.10.22 в 10:23

И правителство на малцинството е вариант за управление

Не мисля, че ГЕРБ има сериозни намерения да прави коалиция с ПП и ДБ. Това е прозрачен опит, ако бъде създадено правителство, което не отговаря на националните приоритети,  отговорността да бъде прехвърлена на някой друг, заяви за Радио Пловдив журналистът Петко Георгиев.   Той подчерта, че в една и съща пресконференция ГЕРБ са дали..

обновено на 05.10.22 в 16:37