Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диктатори като Ердоган падат от власт изведнъж и завинаги

| обновено на 20.07.16 в 17:02

Над 50 000 души в сферата на сигурността, съдебната система, религията и образованието в Турция са уволнени след неуспелия опит за преврат, а други 10 000 са арестувани под предлог, че се участвали в метежа. Дойде и новината, че на университетските преподаватели е забранено да пътуват извън страната, а тези които са в чужбина бързо да се приберат.

Превратът продължава и разправата с интелигенцията не ме изненадва, защото Ердоган се е отдал на страстта да бъде сатрап и да доведе цялото общество до истерия, коментира за Радио Пловдив журналистът, общественик и писател Румен Леонидов.Народът лесно се превръща в тълпа, когото начело си има демагог.

Според Румен Леонидов интелигенцията пречи на така наречения "модерен ислямизъм" в Турция, затова и преподавателите трябва да бъдат секнати, да им бъде затворена устата, и да бъдат спрени. Ердоган поставя в много деликатно положение ЕС, да не говорим за НАТО, затова и всички искаха превратът срещу него да успее, но не го изрекоха гласно. Чак когато се видя, че метежът няма да успее, лидерите на Запада го подкрепиха, каза още Леонидов.

Според него провалът на заговора дава възможност на Ердоган да се развихри, както може да го стори един истински последовател на Хитлер. А следовниците на Ердоган от улицата, нямат нищо общо с демокрацията, те не са народ, а озверяла фанатизирана тълпа. А шизофреничното поведение на Ердоган е налице - с Русия срещу нея, враг с Путин - приятел с Путин и т.н. 

Ако Ердоган обаче реши смъртно наказание да бъде върнато пътят на Турция към ЕС е отрязан, може и НАТО се раздели с него. Ердоган опростачи обществото в Турция, а половината от хората, които не могат да приемат томва поведение са натикани в дупката на страха. Това няма да продължи обаче много дълго, защото тези 48% няма дълго да стоят мълчаливи. В момента те са се укрили, но няма да са уплашени дълго , прогнозира Румен Леонидов

Срещу диктатора работи спадът в икономиката. Въпросът е как ще се държат ЕС и САЩ, когато на хората в Турция им писне от тиранията на Ердоган.

Според Румен Леонидов поведението на България в сегашната ситуация трябва да е много деликатно. Не можем да се ежим на една огромна съседна страна и да се мушкаме между шамарите. Можем обаче по дипломатически начин да внушаваме цивилизованата си позиция. 

Проблемът е, че в Турция с Ердоган индивидуалният терор ще продължи, но пък подобен тип диктатори като Реджеп Таип Ердоган падат изведнъж и завинаги, каза в заключение Леонидов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35