Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополията и Министерството на културата в спор за достъпа до рухналата църква в Черноземен

Пловдивската митрополия призова духовници и миряни да разчистят останките на падналата козирка на църквата „Св. Георги“ в с. Черноземен и да я подготвят за бъдещия ремонт. В неделя, 24 юли, знеполският епископ Арсений ще служи в храма литургия и веднага след службата ще започне разчистването, се казва в съобщение, разпратено до медиите.  

В същото време Министерството на културата с  писмо до кмета на община Калояново настоя да се забрани достъпът до храма, за да се предотвратят евентуални инциденти. От министерството се позовават на правомощията на местната власт, дадени от  от Закона за устройство на територията /чл. 195/. 

От митрополията припомнят, че е паднал не храмът, а козирката пред него. Европроектът за ремонт на църквата е постъпил в самия край на програмния проект, като стойността на реконструкцията е „колкото да се построи нов храм“, което е породило съмнения за злоупотреба с евросредства, пише в събщението.

„Впоследствие се изготви нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране. Започнати са действия по установяване на щетите, с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма“, се казва още в съобщението.

Кметът на община Калояново Георги Георгиев съобщи, че храмът е затворен и достъпът до него е забранен, защото е опасен за хората. "Категорично в църквата "Св. Георги" няма как да се отслужи литургия в неделя, това е много опасно, това си е престъпление", коментира той. 

Кметът на с. Черноземен Тоня Христозова заяви пред Радио Пловдив, че чака следобед комисия от община Калояново, която да огледа щетите по храма. В понеделник, 25 юли, главният архитект и експерти от Министерството на културата ще пристигнат на място, за да изготвят становище. Христозова е категорична, че в момента всяко разчистване на срутения навес е опасно и тя няма да допусне миряните да влязат в храма. Подготвила е и докладна записка до Областния управител Здравко Димитров, в която го уведомява, че има риск за живота и здравето на хората, ако църквата се отвори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28