Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново забраняват движението на камиони в петък и неделя по магистрали и пътища

От днес, 21 юли, АПИ връща забраната за движение на тежкотоварните автомобили над 12 т по всички автомагистрали и първокласни пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е постъпила жалба на „Българската асоциация на пострадали при катастрофи“ от 20 юли 2016г, с която иска отмяната на по- либералния режим от 7-ми юли. Решението влиза в сила от този петък – 22 юли.

Основен мотив са няколкото тежки пътнотранспортни произшествия с участието на товарни камиони, възникнали през юли, след отмяната на лятната забрана. Според посочените данни в жалбата само на 13 юли 2016 г. са станали 3 тежки ПТП с участието на 5 камиона.

Сред другите мотиви на Асоциацията на пострадалите при катастрофи за повторното въвеждане на забраната са: засиленият трафик през летните месеци в дните петък и неделя, изключителната опасност и предпоставки за ПТП заради неправилни изпреварвания и дълги колони, предизвикани от тежкотоварните автомобили, както и предпоставките за инциденти, които се създават от хилядите транзитни турски граждани, които преминават по направлението ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“. 

След въведената промяна отново влизат в сила следните ограничения:
- за периода до 15 септември се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в петък - от 17 ч. до 20 ч., и в неделя - от 14 ч. до 20 ч.

- в периода от официални празници до 1 януари 2017 г. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в последния ден преди празници – от 16 ч. до 20 ч. и последния почивен ден - от 14 ч. до 20 ч. 
Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
- Автомагистралите;
- път I-1 Видин – Ботевград;
- път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
- път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София;
- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив - Смолян;
- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ми-17 от Крумово гаси пожара на българо-гръцката граница

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава 24-та авиационна база – Крумово помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница, съобщи Министерството на отбраната.  На терен в помощ на огнеборците пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград...

публикувано на 28.07.24 в 13:55

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13