Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата повдигна обвинение на главния архитект на Пловдив за съборения тютюнев склад

| обновено на 23.07.16 в 08:42

Прокуратурата повдигна обвинения на главния архитект на Пловдив Румен Русев  и Георги Бранеков от дружеството „Одрин“ 8  за събарянето на Тютюневия склад. 

При разследването са събрани доказателства за фрапантни нарушения на Закона за културното наследство, извършени от октомври 2010  година до февруари тази година, уточняват от окръжната прокуратура.


Обвинението спрямо Русев е за близо 60 нарушения при проектирането, изработването на подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и  разрешение за строеж е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство –охранителната зона на групова недвижима културна ценност.  Извършените от  него нарушения са  свързани и с издаването на заповеди за изменение на регулационните планове, разрешения за строеж на многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, магазин и паркинг.
 

Открито и иззето е  преправено удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство към  Министерство на културата, като е променена  частта, удостоверяваща статута на сградата на ул. „Одрин” № 8.  Вместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност.  Георги Бранеков от дружеството е обвинен за двукратното използване на  преправения документ пред Община  Пловдив

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на по 2000 лева. Предвиденото наказание за престъплението , в което са обвинени двамата е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева, а за ползването на преправен официален документ се предивжда затвор до 8 години.

По делото е приобщена и кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Прокуратурата е подала протест до РДНСК с който се иска да бъде отменено издаденото от главния архитект на Пловдив на „Одрин 8” ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. 

Интервюто с главния архитект Румен Русев може да чуете в звуковия файл, както и да прочетете тук:

Румен Русев: Съвсем прясно ми е връчено, така че не мога да правя никакъв коментар.

Репортер: А вие кога научихте?

Румен Русев: А, кога ли? Съвсем скоро, научих днес, което означава, че нищо не бях научил, защото всъщност не се явих, за да ми връчат обвиненията и т. н. Чак днес аз го получих.

Репортер: А притеснен ли сте?

Румен Русев: В никакъв случай не съм радостен, но както се казва проблемът на давещия се е проблем на давещия се. Казвам го така съвсем спокойно. Ще се боря.

Репортер: Защото обвиненията срещу вас са сериозни – вие сте подписвали документи вместо кмета?

Румен Русев: Не правя коментар, защото трябва сега тепърва да се запозная с цялата тази подписка, след това ще имам достъп до материалите, които са в разследващата позиция. Има неща...  Нищо не мога да кажа. Сега ще се борим, ще се ровим в техните материали, малко дълъг процес, но така е предвидено в закона.

Репортер: Към вас има, такава е констатацията на прокуратурата, има около 60 нарушения, които сте извършили във връзка със случая на ул. „Одрин” 8.

Румен Русев: Според мен не са 60, но както и да е.

Репортер: Така ги обяснява прокуратурата като най-същественото е, че не е трябвало да бъде издавано разрешението за строителство и за ремонт на сградата, тъй като е част от комплексен паметник на културата.

Румен Русев: Е, там вече ви е известно друго едно обстоятелство, което също се разследва, така че като се докаже и то ще видим кой крив, кой прав.

Репортер: Питам ви, защото преди три месеца, когато говорихме пак с вас, бяхте казали, че сте омерзен от случая. Сега нещата като че ли се обръщат?

Румен Русев: Е, сега може да бъда още по-омерзен. Това няма значение. Личните ми чувства и емоциите не са ми добър съветник.

Репортер: А ще обжалвате ли мярката ви за неотклонение 2 хиляди лева? Имате наложена мярка за неотклонение.

Румен Русев: Тя е задължителна. Това си е по традиция..

Репортер: Но имате право да обжалвате.

Румен Русев: Е, какво да обжалвам. То по-добре да приема т. н. МНО, дълго време се чудех какво е това МНО, а то всъщност е мярка за неотклонение.

Репортер: Какво ще се случи сега със сградата на „Одрин” 8? Прокуратурата е спряла разрешението на община Пловдив.

Румен Русев: Там общината в рамките на нейните възможности действа и т. н.

Репортер: Защото те са замразили издаденото от община Пловдив разрешение за преустройство на сградата. От тук нататък пък вие трябваше да укрепвате.

Румен Русев: Това ви говоря, че преди укрепването има други церемонии, които са възложени – заснемания, предписания, всичко това да се съгласува с Министерството на културата, пък те да го възприемат,  да започнат действия – това е процес, започнат вече от общината.

Репортер: Да ви попитам в личен план – смятате ли да излезете в отпуска докато тече разследването?

Румен Русев: То не се знае колко време ще тече това разследване и отпуска не ми е необходима, след това нямам законова причина, аз не съм обвинен все още, друг процес е в момента.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10