Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предписания, но не и средства за храма в Черноземен

| обновено на 25.07.16 в 14:35
Снимка: Антоанета Петричанска

Сградата има нужда от сериозно укрепване, цялата е в лошо конструктивно състояние, има сериозна пукнатина по абсидата, множество са пукнатините и в зоната на емпорията и по камбанарията. По двете странични стени – северната и южната, също има вертикални пукнатини, които говорят за лошо, нестабилно състояние на сградата.

Това заяви архитект Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към министерството на културата след огледа на църквата „Свети Великомъченик Георги“ в село Черноземен, част от която рухна преди дни. Архитектът не се ангажира с прогноза има ли риск от рухване на цялата сграда, но подчерта, че тя трябва да се укрепи веднага. Това трябва да бъде направено от собственика на храма, подчерта арх. Славов като но обясни, че още не е виждал документи за собственост. 

Снимка

От 1971 година църквата в Черноземен е включена в списъка на декларираните паметници на културата, съобщи Славов. Той призна, че оттогава представители на министерството на културата не са правили оглед на този храм. По думите му, ангажиментът на ведомството е след като собственик сигнализира за проблеми, свързани с унищожаването или повреждане на културни ценности, инспекторите да направят предписания за поддържането им.

По случая с църквата „Св. Великомъченик Георги“ в Черноземен арх. Слави Славов обясни, че ще даде указания за нейното временно укрепване. След това кметът на община Калояново трябва да свика разширена комисия, в която да има представители на Националния институт за недвижимо културно наследство и други институции. Те трябва да изготвят окончателен протокол с предписания за обема и видовете работи, които трябва да се извършат за укрепване на сградата. 

Арх. Славов категорично отказа да отговори дали министерството на културата има готовност за спешно отпускане на пари за храма, заявявайки, че това не е в правомощията на един инспектор. Той не се ангажира да посочи и сума, необходима за спешното укрепване на сградата.

Проблемът не е в средствата, а в грижата и то навременната за един паметник на културата!, категоричен е представителят на министерството на културата. 

Някои от иконите в църквата са рисувани от големия майстор Георги Данчов, разказа Гюрга Бочуклиева, която се грижи за храма в Черноземен. Тя припомни, че Данчов е подарил иконите на съратника на Левски Иван Арабаджията, който е от селото, а той ги е дарил на църквата. Някои от иконите през годините са крадени, в момента всичко е занемарено и са необходими много пари за възстановяване не само на сградата, но и на иконите и стенописите, обясни Гюрга Бочуклиева. 

Църквата "Свети Великомъченик Георги" в Черноземен е построена през 1848 г. и е паметник на културата от историческо значение. 

Снимка


Снимка


Снимка



Снимка


Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51