Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция трябва да е силна, иначе мигрантите ще пометат България

| обновено на 25.07.16 в 15:41

Сириецът, който се самовзриви в Ансбах, Южна Германия, ранявайки 12 души, е трябвало да бъде депортиран в България, стана ясно днес. Неговото нападение беше поредното от редицата атентати и атаки от последния месец в Западна Европа.

Доскоро можеше да се твърди, че светът не трябва да се вълнува прекомерно от конюктурни събития, но поредицата от такива конюктурни събития вече е твърде голям, за да не им се обръща влияние, коментира за Радио Пловдив доц. Марин Русев, ръководител на катедра "Регионална и политическа география" в СУ "Св. Климент Охридски".

За последните десетилетия тезата благодарение на силни вътрешни борби, както и на атаките на Третия свят, Европа в своя великолепен вид изчезва и се свива

Не е случайна тази поредица от тероризъм в последните седмици, Това прилича на планирана последователност. По-опасно е за Европа, ако това се случва така често, задвижвано от вътрешни, а не от външни за нея сили. Страшно е, когато всеки поотделно, и то живеещ в Европа човек, реши, че може сам да преподрежда реда, коментира до. Русев.

Той беше категоричен, че в сегашния момент сигурността на България се свързва най-често с темата Турция. Според него от геополитическа гледна само силната Турция може да спре заплахите за България, защото една слаба и разпадаща се Турция ще сне превърне в голяма заплаха за нас. Морето от мигранти, което Турция удържа, ще ни помете, ако държавността в тази страна отслабне. Затова не ние трябва да правим заключения кое е демократично и кое не в тази страна - изборите ще го решат.

Единственият пълен гарант за националната сигурност на всяка една държава е армията. У нас, за съжаление, няма кой да предаде опита при връщането на опита на българската армия. И време е ЕС да разбере, че тук в България трябва да има повече армия, а не в Белгия, каза в заключение Марин Русев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12