Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е пред сблъсък

| обновено на 26.07.16 в 14:37

По-неприятното  беше, че трябваше да научим, че човекът/ случаят в Анбах/  е бил  в България / 2013г./ от Германия, а не от нашите власти в България, което показва, че всъщност или няма база данни с лицата, които са преминали и пребивавали на територията на България или, че нашите власти всъщност не реагират адекватно и не правят тези бързи проверки в реално време, които би трябвало в подобни ситуации всички служби за сигурност, всички мигрантски структури в Европа да извършва, коментира Димо Гяуров ексдиректор  на НРС.

Димо Гяуров отхвърли тезите, че Германия не казва цялата истина и бяга от думата тероризъм : Аз не бих се хвърлил в тези теории на конспирацията, които напоследък разпространяват някои ваши колеги и коментатори по темата, даже бих си позволил по-остра дума, бих нарекъл по-голяма част от онова, което те твърдят, пълна глупост. Защото категорично не е вярно онова, което се тиражира, че видите ли в Германия се укривала информация от гражданите, полицията едва ли не защитавала мигрантите и т. н. Нека да си дадем сметка, че Германия е една цивилизована европейска държава и голямата част от тези неща, в които биват обвинявани полицията и властите, просто няма как да се случат. 

Гяуров  анализира  процесите на ислямизация и европеизация в Турция и Европа,  като смята, че Европа е пред сблъсък. 

Пълна глупост нарече Димо Гяуров т.н. правилно говорене и псевдотолерантност. 

Европейските лидери ни доведоха до това, до тази ситуация, от която почти няма излизане. Ситуация без изход. 

Идва цивилизация, която е коренно различна от нашата, хора без трудови навици, които искат на наша територия да наложат свои правила.

Те ни доведоха до ситуация да станем заложници на Ердоган, който държи над 2 милиона  мигранти , с ръка на спусъка над тази мигрантска вълна. 

А за голямо съжаление, тези, които управляват Европа и взимат решенията, като че ли не веждат това.Трябва да се вземат бързи и радикални мерки, защото утре ще е късно. 

Гяуров коментира и факта, че 90 ислямски проповедници, изпратени от турсия Дианет, работят в мюфтийството в България, като уточни, че това по подписано споразумение от десетина години.  Държавата трябва да бъде гъвкава. Аз си спомням, че навремето,  когато се подписа това споразумение, всъщност идеята на онези, които го направиха,  беше чрез турските проповедници, без тези хора, разбиращи автентичния ислям, да бъдат пресечени евентуалните тенденции на проникване на радикален ислям в България, тъй като тогава нямаше в България подготвени проповедници. И да не забравяме, че Турция беше друга, ръководеше се от други хора и пред нея като че ли стоеше друго бъдеще.

 Европа сама се направи заложник и за тези вече две – три години, през които наблюдаваме тези процеси и сме жертва на тази вълна.  Всъщност европейските лидери не направиха абсолютно нищо, за да развият защитни механизми и да създадат технологична възможност, практическа възможност да могат, в който момент решат, че това е необходимо практически да заключат границите на Европа. Това не е възможно в момента и вината е изцяло европейска. Въпросът е политически и решенията са политически. Службите имат ангажимент да играят ролята на камбана. Но и камбаната някой трябва я чува.

Цялото интервю с Димо Гяуров е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51