Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От партньорство с Георги Гергов никой никога нищо не е спечелил

Кметът на Пловдив Иван Тотев определи като "изненадващо" вчерашното решение на Министерския съвет за прехвърляне на държавните  дялове от Пловдивския панаир. 

Съгласно решението, 20% от тези дялове ще получи Община Пловдив, а 29 на сто - Община Варна. Тотев заяви, че след обстоен анализ, Общинският съвет ще вземе решение по казуса на извънредна сесия в началото на август.  Към настоящия момент,  общината не разполага с никаква  информация за състоянието на Панаира, уточни Тотев.

Общината, макар и да е миноритарен собственик на Панаира, не е получавала 10 години никакви дивиденти, дори не са представяни отчети на дружеството. 

Припомняме, че през април 2010 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заведе съдебно дело пред Окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол върху Пловдивския панаир от страна на държавата.

Тогава министър Трайчо Трайков обяви, че проверка на министерството за приватизацията на дружеството е констатирала множество съмнения за закононарушения на търговския и приватизационния закони.

Окръжен съд - Пловдив върна контрола върху Панаира на държавата, но за кратко. На втора инстанция Апелативният съд върна на бизнесменът Георги Гергов контрола на "Международен панаир" Пловдив. 

С вчерашното решение на правителството Георги Гергов ще притежава 80% от Панаира, а Община Пловдив, дори и да откаже предоставените от държавата акции, ще участва в управлението чрез деля си в Пъдин тур инвест" АД.
Не мисля, че решението на държавата да се оттегли от управлението на Панаира е най-доброто. Така или иначе досега държавата не е получила и стотинка от партньорството си с Георги Гергов и ще се радвам ако това се промени, макар че искрено се съмнявам, коментира за Радио Пловдив Трайчо Трайков, бивш икономически министър.

Държавата загуби мажоритарния си дял в Панаира по време на Тройната коалиция и това беше грешка. По-късно контролът на държавата също не беше върнат, защото апелативните магистрати отмениха първоистанционното решение на Окръжния съд в Пловдив. Така че държавата два пъти губи Панаира, каза Трайков.

От партньорството с г-н Гергов държавата не може да спечели и никога не е печелила. Това се отнася и до партньорството с общините. Ако някой спечели това ще е само Георги Гергов, а не общините.

До неотдавна държавният дял в Панаира беше в забранителния списък. Дори вече да не е освободен от там, не знам да са били търсени инвеститори. Ако се търси решение, то трябва да се отделят части от дружеството. Една част да управляват общините, а други части Георги Гергов, за да имат и те някаква полза от участието си.

Не мога да кажа дали Пловдив ще е най-губещ от тази сделка, защото не я познавам. Но фактът, че самият Панаир чисто физически се намира в Пловдив, градът би могъл да има ползи. Но не и  от дялово участие в АД-то.
Иначе дали Пловдив има 49% участие в АД-то или 9% няма никакво значение, защото пак няма да се получи нищо -, мажоритарният дял от Панаира е у Гергов. А от партньорството с него никой никога нищо не е спечелил, повтори още веднъж Трайчо Трайков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които не са й били назначавани...

обновено на 11.07.24 в 13:35

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27