Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки критичен глас в Турция е зад решетките!

Целият информационен поток в Турция е изцяло контролиран от управляващите и допускам, че е манипулирам, коментира засилените арести  в Турция и на журналисти, както и забраната на различни медии в Турция,  Тайфунур Хюсеинов заместник главен редактор на в."Заман".

Българският вестник "Заман" се издава в България и няма нищо общо  с едноименния "Заман", който до март беше най-големият и купуван опозиционен вестник в Турция, когато за една нощ, го превърнаха в проправителствен, а голяма част от екипа беше сменен, арестуван и заплашван. 

 „Заман – България”,  е регистриран по българските закони и не е като секция, а изцяло отделен вестник, който излиза според българските закони.

Тайфур Хюсеинов припомня, че  журналисти, които бяха в „Заман” и не само в „Заман”, след като беше наложен държавен контрол,  имаше и други медии, но по-малки  с по-малък обществен отглас, тогава колегите така бяха уволнени, че да не могат да си търсят социалните права. От „Заман” бяха уволнени не само журналисти, а и технически екип, бройката на които достигаше до 1000 души, което е огромна цифра. Но не всички бяха журналисти, искам само да подчертая, а в момента се говори, че вече са закрити три информационни агенции 16 телевизии, 23 радия, 45 вестника, 15 списания, отделни 29 издателски къщи вече не функционират. Това е след опита за преврат, който се превърна в легитимация за всички незаконни действия от страна на управляващите, начело с президента Ердоган.

Радио Пловдив: Според информация на Си Ен Ен Тюрк се казва, че са пред закриване още 130 печатни издания и електронни медии?

Тайфур Хюсеинов: Абсолютно е възможно. Преди да продължим по тази тема, искам да кажа, че има заповед за задържане на общо 89 журналисти и да подчертая, че не всички са от вестник „Заман”. Това е втората заповед, първата беше срещу 42 колеги журналисти, последва и втора заповед, въз основа на която 47 журналисти, най-вече от „Заман” да бъдат арестувани и вече за съжаление голяма част от тях са зад решетките и става въпрос за едни от водещите журналисти в страната. Всички те са били настроени критично към уравлението на Ердоган.

Тайфур Хюсеинов определи това, което се случва в цялост в Турция, като безумие.  Безумието вече е факт. Но от тук нататък всеки критичен глас, най-малко критичният глас, всеки който просто изрази нещо по-различно от официалната позиция на управляващите ще намери място зад решетките. Това е  факт. 

Той подчертава, че в началото на управлението на президента Ердоган, който преди беше министър-председател през 2005 г. Турция е била на 98 място по свобода на словото според индекса на Репортери без граница. В момента според последния доклад, който беше публикуван в началото на годината, Турция се намира на 151 място, забележете, сред 180 страни. Тогава още не беше наложен контрол на най-големия опозиционен вестник ”Заман”, не бяха толкова уволнените журналисти, нямаше толкова вкарани журналисти зад решетките, въпреки че в началото на годината журналистите в затвора бяха над 30.

Радио Пловдив: Доколко е опасно това?

Тайфур Хюсеинов: Много е опасно. Виждаме, това е реакция на диктаторски режим, където информационният поток се контролира изцяло от управляващите или от близки хора на управляващите. В много случаи колегите посочваха, че преди опита за преврат и малко преди това, около 90, може би и над 90 процента от медиите са изцяло контролирани от Ердоган – директно или индиректно от страна на Ердоган. Нямаше телевизия почти, почти не беше останала телевизия, ако изключим една по-малка регионална, нямаше телевизия опозиционно настроена, всичко беше под контрол, също така вестници, телевизии и радия, спрени бяха и по-малки новинарски сайтове, които изразяват критична позиция спрямо управляващите.

Тайфунур Ммюсеинов говори и за друга   тенденция , която се отнася до образованите хора.  Те са обявени за  носителите на злото в страната.  В  молитва към Всевишния  се споменава да пази страната от образованите хора, от които произлизат всички злини!  Вече бившият ректор на университета „Себахаттин Заим“ Бюлент Аръ казва по време на телевизионно интервю, че го е страх от образованите хора, защото те са били най-опасните в обществото.

Безумието е факт, казва Хюсеинов. Но въпреки всичко, диктаторите, авторитарните, тоталитарните режими не са вечни.

Рано или късно, разумът ще надделее над диктаторите. 


Цялото интервю с Тайфунур Хюсеинов е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51