Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата идват с радост !

Ирина Владикова е председател  на Асоциацията на българските училища в чужбина, и директор на австрийско-българското училище във Виена. Тя се включи в програмата на Радио Пловдив от Бачковския манастир, в който се провежда  двудневен семинар с участието на училища-членове на Асоциацията от   Англия, Франция, Русия, САЩ, Канада, Щвейцария, Италия, Русия и др.

Семинарът е предшестван от годишна среща на Асоциацията, на която са обсъдени стандартите и програмите за българските училища в чужбина. Обсъжда се и петиция до Европарламента за издигането статута на българския език и въвеждането му като матуритетен в страните-членки на ЕС. 

Трябва да дойдете не семинарите, на тези събития, които се случват, защото тази атмосфера трудно може да се опише с думи. Атмосферата наистина е наситена с много емоции. Вчера имахме удоволствието да чуем прекрасните си колеги от Пловдивския университет, ние ги познавахме от учебници и помагала, които ползвахме, а сега успяхме да ги чуем на живо, ентусиазмът беше огромен, готовността за съвместна работа също и вече сме създали първите проекти и първите съвместни работни групи. Днес продължаваме в същата насока.

Австрийско-българското училище във Виена  тази година навършва 25 г. от основаването. Много богат път имаме изминат. Ние сме едно от най-големите училища, над 270 деца, има предучилищни групи, имаме дори четиригодишни имаме, имаме до 12 клас, матуранти, първолаците ни са около 50, т. е. радваме се на много, много дечица и това разбира се е отговорна задача. Аз винаги казвам, че това е една малка радост и със сълза в окото, защото това са децата на България и понякога си казваш, когато идват толкова много деца „Какво става в България?”, но това е друга тема на разговор.

Нашето училище има занятия всеки ден. Разполагаме с малко помещения, това е един от основните проблеми, между другото на всички училища. Всеки ден след обед имаме занятия, стаите ни са пълни и събота от сутринта до вечерта, защото просто сме голямо училище.

Какви деца идва ли? Не мога да кажа със статистическа точност, но идва всякакви деца – има деца с български родители, има деца от смесени бракове, голяма част от децата, голямо процент – може би 80 % от децата са родени вече в Австрия, но има деца с много смесени родители, имаме примерно майка японка, израснали са децата в Испания, сега идват в Австрия, интересни човешки съдби и ситуации на езикова грамотност може да се срещнат.

Никакви конфликти нямаме. Напротив, едно радостно място, където децата с голяма радост идват, обичат си го, празнуваме. Когато имаме 15 септември или 24 май, аз нося три чувала цветя и по улиците ме спират хората и ме питат откъде имам тези цветя и ми правят снимки, защото не са виждали такова нещо.

Какво да ви кажа? Щастливи сме, че успяхме да създадем това място, където децата могат да се чувстват у дома си, независимо какви са – дали било то по цвят на кожа, по религия или по знания, просто никаква делитба. Това са нашите деца и са добре дошли винаги. 

Цялото интервю с Ирина Владикова е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27