Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орфически мистерии в Триград

Орфическите мистерии в Триград за пореден път ще съберат хиляди гости от страната и чужбина. 

По традиция, празникът ще бъде открит днес по обяд с обичая „Напояване на китки“. При залез Слънце ще бъде представен обичаят „Хващане на жив огън“, по-късно факелно шествие ще слезе до пещера Дяволското гърло. 

Програмата предвижда още народно веселие, а кулминацията е тази вечер с възстановка на легендата за Орфей, която ще бъде прожектирана на скалите край Триград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

публикувано на 28.06.24 в 14:07

В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ -СДС: „ Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 14:01

Верижна катастрофа затрудни трафика край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя   прие симвлите на властта  от  досегашният областен управител  Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС в Пазарджик

Председателят на ОбС в Пазарджик Найден Шопов не е в конфликт на интереси, това реши комисията за противодействие на корупцията и отнема на незаконно придобито имущество.  Решението е взето след проверка по сигнал на общинския съветник Благо Солов. Преди няколко месеца, Благо Солов обвини Найден Шопов в конфликт на интереси, заради това, че е участвал..

публикувано на 28.06.24 в 11:20