Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу Евстатиев, родителите искат 10 хил.лв. обезщетение

| обновено на 01.08.16 в 12:49
Снимка: Д.Владимиров, Радио Пловдив

Пловдивският районен съд отложи делото срещу Иван Евстатиев, което трябваше да стартира днес, за 10-ти и 11-ти октомври.


 До отлагането се стигна след като в съда не се явиха двамата адвокати на Евстатиев. 

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка и привеждането й в безпомощно състояние чрез алкохол. Наказанието при доказване на първото обвинение е лишаване от свобода  от 3 до 10 години, а за второто – до половин година затвор или глоба до 500 лева. 

Момичето депозира чрез защитника на семейство Белухови граждански иск за 10 000 лв, за нанесени морални щети срещу Иван Евстатиев. Девойката пристигна в съда с родителите си и адвокат Иван Грошев. По думите му обвиненият признава повечето неща - познанство, виждане, ухажване и сексуален контакт, но не казва, че контактът е бил против волята й. Според Грошев това е добра, макар и привмитивна форма на защита. 

Попитан дали има промяна в здравословното му състояние,  Евстатиев заяви пред журналисти лаконично, че то остава както преди. 

За насроченото днес първо заседание по делото се явиха повечето призовани свидетели -полицейски служители, близки и познати на семейството и на Евстаиев, които са видели състоянието на момичето след инцидента. 

Все още изживяваме събитията и ще ни успокои единствено присъдата, за да се получи „възмездие“ и да започнем отначало същия живот, както преди, каза бащата на момичето Георги Белухов.

След случая, станал в хотелска стая в Стрелча през януари, Евстатиев е ареста, въпреки мнократните искания на защитата за отмяна на най-тежката мярка за неотклонение.Общинският съвет в Стрела отне званието му на почетен гражданин, а местните хора протестираха неколкократно. Заради влошено здравословно състояние на няколко пъти беше и в болница. Адвокатът му Ташкена Колчева съобщи, че клиентът и е извършил опит за самоубийство зад решетките.

Панагюрският съд не може да формира състав за делото, а пазарджишките съдии си дадоха отвод заради контактите си с Евстатиев, който е работил дълги години и като адвокат. При това положоение Върховният касационен съд разпореди  делото да бъде в Пловдив. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

публикувано на 11.08.24 в 06:59

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01

Вълна от катастрофи по АМ "Тракия" край Пловдив

Само до обяд в пловдивския участък на автомагистрала "Тракия" стана общо 6 катастрофи, съобщиха от пловдивската полиция. Освен първоначалното произшествие, станало около 8.30 ч., при което автомобил се е блъснал в мантинела в района на 150 км на магистралата, наблизо са настъпили още пет катастрофи.  Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по..

публикувано на 10.08.24 в 12:45

Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

обновено на 10.08.24 в 12:06